Debreczen, dec. 3.

Full text search

Debreczen, dec. 3.
Tegnap 9 óra előtt érkezett hatóságunkhoz Szatmár-Németi városától egy nov. 30-kán kelt sürgöny, melly imigy kezdődik: „Épen e perczben vettük a leverő hirt, hogy Urbán nem elégelvén meg Dézs alatt összesereglett 16 ezernyi táborunk gyalázatos megfutamlását s Dézs visdzafoglalását: egész táborával győzedelmesen előre nyomúl stb., s hogy Teleki Sándor mondja: miszerint már Felső- és Nagy-Bánya Urbánnak hódolnak, és seregünk egy kis része 16 ágyúval Szatmár-Németibe vonúl stb.
E gyalázatos hír nem hogy leverőleg, de ingerlőleg s boszantólag hatott közönségünkre; melly nyiltan beszéli mindenfelé: miszerint ez is valamint Kolosvár feladása nem egyéb a legundokabb árúlásnál, hogy nem kár volna a gyáva futókat aggatni. Szóval, csak e nép jelen hangulatát látva foghatja fel az ember harczos ősapáink azon kebel lázító tették, miszerint az ellenség elől hírmondokúl hazafutó szerencsétlen harczfiakat – eléb órukat, fülöket levágva – kiűzék a társaságból, nevezvén őket „magyarkák s gyászvitézek” gúnyos névvel.
Hatóságunk pedig e levélre rögtőn 5 tagú teljes hatalmú választmányt alakított, titkos szavazat utján, a jelen körülményekbeni intézkedésre. – Egyébiránt még csak néhány száz fegyvert s mi állunk Urbán elébe. – 60–i.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me