FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

597FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Csupán hogy az országban, s s talán a kivűl is óriássá nevekedhető álhírek terjedését gátoljuk, említjük meg e magában csekély tényt. Hétfőn azon házban, mellyben Kossuth Lajos lakik, egyik kéményből, az alatta fekvő tűzhelyen a zsír vigyáztalanúl kezeltetvén, láng lobbant fel, de minden rost következés nélkűl.
– A soroksári úti Szvetenay-féle laktanyában levő katonai raktárban e napokban betörés által ellopatott vagy 70 köpenyeg és ing, de a ferenczvárosi biró eszélyes eljárásának sikerűlt rövid idő mulva mind a tolvajokat elfogni, mind az elorzott statusvagyont egytől egyig visszaszerezni.
– Budán mult vasárnap voltak a külvárosi biróválasztások. Buda még nem okult a nemzetőrségi tisztválasztásokon, nevetséges czédula-rendszerét még most is követi, mellynek következése már akkor is az lőn, hogy némelly tiszt a megjelent választók ötödrésze által választaték – ez aztán ős Budán többségnek neveztetik. Sőt olly egyén is választatik hadnagygyá, kiről mondák, hogy kevés kocsma van Budán, mellybe ugyan önként be ne ment volna, de olly önként ki nem jött, s ki, a században senki sem akarva vele szolgálni, lelépni lőn kénytelen. A következmény a biró választásnál épp olly fényes volt. A legnépesebb vizivárosban, mellynek választói tlaán az ezret is megközelítik 29, mind huszonkilencz szavazattal választott biró. Ez aztán a közbizodalomra bátran hivatkozhatik. Más helyen épen azon a nemzetőri választásoknál olly porúl járt egyén birósági ülnökké lett. A választás semmi neménél – egyéb czélszerűtlenségeket nem is említve – sem olly könnyű és gyalázatos a corteskedés, mint a czédulázásnál, hol minden választandó egyének 10–12, sőt több is egyszerre iratnak egy papirosra, s az irni nem tudó – pedig Budán illyen elég van – zsákmánya mások ármányának. Pedig találkozott elég farizeus és irástudó, ki az irást nemtudókhoz házról házra járt saját emberei, sőt talán saját becses nevével is betölteni a választó lapokat. Orvosoltassék e baj mielőbb, mert bizony már is nagy a zúgolódás, a biró választások ellen, sőt egy-két helyen megsemmisítését is kivánják.
– Milly vakmerők a feketesárga mozgalmak vagy voltak legalább még rövid idő előtt még Pesten is, és milly more censveto gyalázatosak, egy 5-ik tüzérezredbeli pattantyústól tudjuk, ezen már második capitulatióját szolgáló külföldi legény honvédtüzéreinkhez akart áttérni. Feketesárga tisztje azonban azzal rémíté vissza, hogy átmenete esetében az ezrednél letétemény gyanánt fekvő magán-tulajdon 800 frtját – és ez más-e tolvajságnál? – s minden hazájában remélhető örökségét elvesztendi. Meglehet, hogy a tiszt ezt figyelmeztetésűl tevé, mert a külföldön levő örökséget kiadni hatalmában nem áll. De másképen áll a letéteménynyel. Az 5-dik tüzérezred emlékezet óta Pesten feküdt, itt van tehát mindene, következőleg letéteményei is, azt tehát a tulajdonostól elvonni valósággal lopás volna az ezred részéről, melly az annyira emlegetett osztrák katonai becsülettel hogy férjen meg, nem tudjuk. Az egész eset azonban fel van jelentve a honvédelmi bizottmánynak, s igy orvosolva leend. Δ
– A székesfejérváriak artézi kutat akarván ásatni, egy sarcophagot találtak s benne egyebek közt egy megaranyozott ezüst koronát s egy arany gyűrűt. A korona hihetőleg valamellyik ott eltemetett magyar királynéjé volt. Sajnáljuk, hogy fejérvári levelezőnk nem tudósíta ez érdekes honi régiségről, s csak itt Pesten hallánk felőle történetesen. Derék régiségbúvárunk, Érdi úr, a honvéd. bizottm. elnöke által Fehérvárra küldetett, e találmány körülményeinek kipuhatolására.
– A pesti izraelita reform-társulat imaházában már két hónap óta minden isteni tisztelet alkalmával a nemzet megmentése s ellenei legyőzetéseért, a nemzeti kormány fenállása, üdve s boldogságáért s a zsarnokság s annak hatalma legyőzetése, letiprása és kiirtásáért tartatnak imádságok. Éljenek a szabadelmű és hazafias észelmű izraeliták!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me