irányadó

Full text search

irányadó [ny-a] melléknév és főnév (sajtónyelvi)
I. melléknév -an, -bb
1. Vmely cél eléréséhez szükséges v. alkalmas útnak, módnak, eszköznek a megjelölésére hivatott. Irányadó egyéniség, személy, vélemény.  Az igazgató ott értekezik a páholy előtt azzal a tekintélyes úrral, aki irányadó személyiség lehet a cirkuszban. (Jókai Mór)
2. Olyan, aminek a követése helyes, ésszerű. Ez számomra irányadó jel, figyelmeztetés.  A rossz világ nyelve sohasem volt … irányadó. (Mikszáth Kálmán) || a. Olyan, akinek, aminek a magatartását, véleményét sokan követik. Irányadó körök. Színházi kérdésekben akkor a Hírlapé volt az irányadó kritika. Párizs a divat irányadó városa. || b. Olyan, akinek, aminek a követése kötelező. A hatósági hirdetmény az irányadó rendelkezés.  Az iskolai … mozgalmakban az ő akarata volt az irányadó. (Tolnai Lajos)
II. főnév (ritka) Az, aki v. ami az irányadó melléknévvel jelölt tulajdonságokkal, adottságokkal van felruházva; követésre, irányításra alkalmas, méltó, útmutató tekintély. A magam számára én vagyok az irányadó. Osztálytársai szemében ő volt az irányadó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me