Biotechnológia

Full text search

Biotechnológia
Ha a világ bármely országában prognózist készítenek a gazdaság várható fejlődéséről és megkísérlik kijelölni az elsősorban fejlesztendő „húzóágazatokat”, soha nem maradhat ki a biotechnológia. Az újságolvasó, rádióhallgató, tévénéző átlagember szinte naponta találkozik e szóval, tudomásul veszi, megjegyzi, de valószínűleg nem tudja, hogy mit jelent. A fogalom pontos meghatározásában a szakemberek sem tudnak megegyezni. Akármelyik meghatározást véljük is megfelelőnek, találunk olyan, általában biotechnológiának tekintett eljárást, amelyet nem fed a definíció. Fogadjuk el tehát kiindulásul azt (amit később részben szűkíteni, részben bővíteni fogunk), hogy a biotechnológia olyan ipari termelési eljárás, amely az élő sejteket vagy részeiket használja fel termelőeszközként.
Ezek szerint a biotechnológia sok évezrede létezik, hisz a sajt, a bor, a sör termeléséhez mindig is mikroorganizmusokat (élesztő, különböző penészgombák) használt fel az emberiség. Az is jól ismert, hogy különböző gombákat már több mint négy évtizede használ a gyógyszeripar – egyre nagyobb mennyiségben – a különböző antibiotikumok termelésére, biotechnológiáról viszont alig egy évtizede esik szó.
Az új – nyugodtan mondhatjuk: forradalmi – fejlődés nem az iparból, a termelésből, a technológiából indult el, hanem az élettudomány, az átöröklés alapkérdéseinek megfejtésén fáradozó elméleti kutatók elvont s néha öncélúnak látszó kísérleteiből, egyetemi laboratóriumokból. Az elmúlt másfél évtizedben olyan új felfedezések születtek a biológiában, amelyek hihetetlen mértékben kitágították az élőlények átalakításának lehetőségét. Az már természetes felismerés volt, hogy e beavatkozások a gyakorlati, ipari felhasználás lehetőségeit is szinte a végtelenségig tágítják. A jelenség elemzői egyetértenek abban, hogy a tudomány és technika története során még soha nem volt ilyen közel egymáshoz az alapkutatási felfedezés és a gyakorlati hasznosulás az ipari termelésben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me