Monoklonális ellenanyagok

Full text search

Monoklonális ellenanyagok
Ismerjük az ember (és az összes gerinces állat) csodálatos képességét: az immunitást. Nagyon leegyszerűsített lényege, hogy a vérpályába került idegen anyagok (elsősorban fehérjék) olyan jellegzetes és korábban nem kimutatható fehérjék (antitestek, magyarul ellenanyagok) termelését váltják ki, amelyek a termelést kiváltó idegen anyagot (antigént) oldatából kicsapják. Ez a szervezet egyik legfontosabb védekező mechanizmusa. (Fontosságának szomorú bizonyítéka az AIDS, amely azért feltétlenül halálos, mert épp ezt a védekezést bénítja meg). Mivel jellegzetes ellenanyagképzést olyan antigének is kiváltanak, amelyekkel sem az egyed, sem a faj korábban sohasem találkozott, az immunválasz jelensége sokáig megoldatlan rejtély volt. Ma már tudjuk, hogy az immunválaszért néhány száz gén a felelős, amelyek egy csodálatosan bonyolult, speciális biológiai mechanizmus segítségével sok millió, sőt talán milliárd különböző ellenanyag képződését programozhatják. Pontosabban: az ellenanyagképzésért felelős ún. B-nyiroksejtek bármelyike csak egyetlen ellenanyagot termelhet, a sok millió különböző ellenanyagot ugyanennyi különböző B-sejt termeli. Az immunválasz lényege, az, hogy a vérpályába kerülő antigén „felismeri” az ott keringő sok milliárd különböző B-nyiroksejt közül azokat, amelyeknek ellenanyagával reagálni képes, és ezek a sejtek a „felismerés” következtében szaporodni kezdenek, majd plazmasejtekké alakulnak, amelyek nagy mennyiségben termelik a rájuk jellemző ellenanyagot. Az antigéneknek általában számos különböző hatócsoportjuk, determinánsuk van, mindegyikük különböző B-sejteket ismer fel, amelyek mind szaporodni kezdenek. Ezért a természetes antigénekre adott immunválasz nem egyetlen antitest, hanem általában több, sőt több száz, különböző antitest termelését jelenti. A természetes immunsavóban mindig több száz különböző ellenanyag van, ezeket ugyanannyiféle különböző sejt termeli. Ezek az ellenanyagok tehát „poliklonálisak”, természetes úton egységes, egyetlen molekulatípusból álló ellenanyagot nyerni lehetetlen. Elvben elképzelhető ugyan a B-nyiroksejtek szétválogatása és klónozása, gyakorlatilag azonban ez azért nem megy, mert a B-sejtek nem tenyészthetők, kémcsőben néhány nap alatt osztódás nélkül elpusztulnak.
Milstein és Köhler fedezték fel 1975-ben (ezért később Nobel-díjat kaptak), hogy bármely B-nyiroksejt halhatatlanná tehető, ha a korábban tárgyalt egyszerű sejtfúziós technika alkalmazásával egy halhatatlan sejttel, pl. a nyirokrendszerből eredő rákos sejttel (ún. myeloma-sejttel) egyesítik. Az így keletkezett hibridsejt megtartja az egyik fúziós partnerből eredő korlátlan osztódási képességét és a másik partner által megszabott (egyetlen!) antitest termelésének képességét. Ezzel az ún. „hibridóma” technikával elvben bármely antigénnel szemben egységes, egyetlen molekulatípusból álló, azaz „monoklonális” ellenanyag nyerhető, korlátlan mennyiségben.
A monoklonális ellenanyagok óriási előnye tehát a hagyományos poliklonális antitesteket tartalmazó immunsavókkal szemben, hogy: 1.) homogének, reprodukálhatóan és korlátlan mennyiségben nyerhetők, minőségük nem függ a kísérleti állat (pl. ló, nyúl) egyedi genetikai tulajdonságaitól; 2.) sokkal fajlagosabbak; 3.) a később ismertetendő génsebészeti technikákkal kombinálva új, a természetben elő nem forduló ellenanyagok előállítását is lehetővé teszik.
Már több tucat világcég foglalkozik monoklonális ellenanyagok ipari előállításával és kereskedelmi forgalmazásával. A felhasználás legnagyobb és egyre szélesedő területe a diagnosztika (humán és állatorvosi). Másik fontos terület: a monoklonális ellenanyagok szilárd hordozóhoz kapcsolása és ennek felhasználása az antigén gyors, hatékony tisztítására. Számos fehérje és peptidhormon ipari előállítása során ez a tisztítás az uralkodó módszer. Végül a harmadik, de talán legfontosabb – egyelőre még csak potenciális – felhasználás a gyógyítás, elsősorban a daganatos betegségek terápiája. A kutatók elgondolása az, hogy az egyes daganatokra jellemző, tumorra jellemző antigének ellen képződő monoklonális antitesthez valamilyen hatékony toxint kapcsolva elérhető a tumorsejtek megsemmisítése a normális sejtek károsítása nélkül.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me