OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Minnél inkább valószínű kezd lenni, hogy Radeczky meg fogja rohanni Milanót, mint Lombardia fővárosát, s egyszersmind az olasz kormány főszékét: a város annál jobban készül a véres csatára. Nemcsak ismét barricadokról, s egyéb védelmi és visszatorló hadi készületekről eleve gondoskodnak, hanem úgy látszik, egész forradalmi állásba helyezve a várost, a kormány el van tökélve a gyávák, vagy kétszinüek ellenhatásait telejesen széttiprani. S a közbiztossági bizottmány már julius 30-kán kihirdetteté, hogy ki na épet alaptaln hadi hirekkel ijeszti, bezáratik, és katonai törvényszék eléállíttatik. – Innen eredhetett azon kósza hír, hogy Milanóban már reactionalis lzadás ütött ki, s Casati elfogatott légyen, mert minden biztosabb forrás nélkül van közölve. Egy magánlevél szerint a kormány követséget küldött Párisba franczia fegyveres interventio végett.
A”Concordia“ czimű olasz hirlap bevallja, hogy a 29-ről vett harczi hírek mindinkább roszabb-roszabbak, s csak legnagyobb áldozatkésség s erőfeszítéssel lehet a hazát megmenteni. Javasolja, hogy a tartalékseregek haladéktalanúl megindíttassanak; mozgóvá tétessék mindenütt az őrsereg, s végre e lelkes szavakkal zárja be czikkét: „és ha szükség lesz, keljünk föl mindnyájan, s vérezzük el mint érv tanúi a szent ügynek. Ez titkos szó azt sugalja szívünknek, hogy ütött Olaszország órája, és az idegennek nem tart tovább uraság Olaszországban. Ez isten szava, mert egész Európa hisz benn! Olaszook! Merészelnők-e mi isten szavát hazudságnak gondolni.“ Szegény –szegény Olaszország!
Nápoly. A király – nem tudni mi okból, (jó szivből legkevésbé) – megkegyelmezett a calabriai fölkelők vezéreinek. De ismét ujabb alattomosságot követett el, a Nápolyba visszatérő önkényteseket ugyanis orozva befogatta, és nagyobbrészt a St. Elmói tömlöczbe vettette. Néhányan franczia hajókra menkűltek.
Turin. A tábor visszavonulásának hire itta kedélyeket legmérgesebb izgatottságba hozta; a nép minden erőszakos eszközt föl akar használni sereg kiállitásra, s a királyt – hír szerint –egész Olaszország fölött dictatori hatalommal akrják fölruházni.
Legujabb harczi hírek szerint Radeczky egész Lodig nyomúlt. Brescia megadta magát, s Peschiera ágyuztatik.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť