AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
– Bécs, aug. 24. A közbátorsági bizottmány, mint gyanítható volt, csakugyan eloszlott. Addig lankadt és lankadt és fonnyadt, míg életereje elszáradt, és élni megszűnt.
Ellenben a községi bizottmány, mellyről azt tartja a rosz világ, hogy hatalmasan „schwarzgelb” – fennmaradt.
Az alkotmány, mellyet a fejedelem biztosított, a lombárd-velenczei tartományokra is ki fog terjesztetni.
Ma a város csendes volt. A kamrában Doblhoff a tegnapi eseményről interpelláltatván, hímezett hámozott, míg végre kisült, hogy a zaklatás ellenóvást tesz, minthogy már néhány nap óta semmi nyugta.
A tegnapi szomorú esemény következménye az lőn, hogy ma már csak olly egyén 31 födőzteték föl a halottak sorában, kiket csalás sirat. Több mint 200 pedig tetemesen sebesülten fekszik. Az Odeon kórházzá alakult.
A sajtóperek ma kezdettek és szerencsésen be is végeztettek. Im rövid vázlata: Buchheim Adolf és Falke Oszkár a „Studenten Courier” szerkesztői az esküttszék által egyhanguan ”büntetleneknek” nyilváníttattak; a vádoltak önmagukat védték, s védelmökben, nyiltan bevallották republicanismusokat. Schleicher 3-ik vádolt elleni vádját a közvádló visszavette. Mindhárman diadallal kísértettek számos academicus által az Aulába, a nép öröm rivalgásokkal fogadta, s a Grabenen, hol végig mentek, az ablakokból virágok hányattak kocsijokba.
Ma olvashatni a minsterium legelső erélyes placatját. Ma aug. 24-kén. Annyi idő óta! A dolgok fordulnak. – De a munkások elkeseredettsége komor vész felleg gyanánt lebeg a város fölött. Ez a különben olly szende kedélyű nép, mint ontja a drága polgárvért, mellynek mindencseppjéből egyegy boldog évnek kellene sarjadzani! A zaklatókra és ámítókra és bünös felhasználókra is rájok nehezül még a boszú nehéz éjszakája. – V.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť