NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. A nemzeti gyülés ünnepélyesen levén a kölni „Dombaufest”-re meghíva, s oda küldötteket is nevezvén ki: ennek következtében néhány napig nem tartattak ülések. – A 61-dik ülésben aug. 17-kén az elnök a mondott ünnepélyről tudósítván a házat, azt nemcsak vallásilag, de politicai tekintetben is igen érdekesnek hiszi, támaszkodva leginkább a porosz királynak azon nyilatkozatára, mellyben kormányát a nemzeti gyüléssel kezet fogva haladónak nyilvánítá. – A napi tárgyra térve át, az alapjogok folytatólagos tárgyalása vétetett föl, név szerint a 8. §, melly a házmotozásról szól. Szavazati többséggel következőleg állapíttatott meg: „A lak sérthetetlen. A ház, kivéve, ha a tetten kapott bűnök üldöztetnék, csak birói parancs következtében motoztathatik meg, s ha lehetséges, ennek a házbeliek hozzájárultával kell történnie. Ezen parancsot vagy rögtön vagy legfelebb a következő 24 óra lefolyta alatt az érdeklettnek kézbesíteni kell.”
Aug. 18-kán az alapjogok folytattak. A 9. §. „A levéltitok biztosíttatik. Levelek s írományok csak birói parancs következtében tartóztathatnak le.” 10. §. „Minden németnek joga van véleményt szóval, irásban, nyomtatásban s képies előterjesztésben szabadon nyilvánítani. A sajtószabadságot semminemű körülmények közt sé semmi módon, nevezetesen sem censura, sem biztositék, sem statusterhet, sem a nyomda és könyvkereskedés megszorítása, sem végre postai tilalom vagy a szabad közlekedés egyéb akadályozásai által nem szabad korlátozni, felfüggeszteni avagy eltiltani. A sajtóvétségek fölött egy hozandó birodalom törvénynyomán esküdtszékek fognak itélni.”
– A „Berliner Zeitung” szerint a porosz status kincstárban a mult év végével 23,433,967 tallérnyi összeg volt.
– A „Breslauer Zeitung” aug. 22-ről következőleg ír: Utasok, kik a tegnap esti vonallal hagyák el Berlint, beszélik, hogy már vasárnap ingerült hangulat volt Berlinben. Az emberek tömegekben csoportoztak össze az utczákon. Délután a democrata egyesület Charlottenburgban gyülést vala tartandó és pedig zárt ajtóknál. Az összegyült tagokat botokkal felfegyverzett nép , bérlettje a reationarius pártnak, támadta meg, s nemcsak minden butorzatot összerombolt, hanem magokat a tagokat is tettleg megsértette. Ezután a nép kedvelteinek lakába rontott személyek s vagyon irányában a legkegyetlenebb kihágásokat űzvén. A polgárőrség a megtámadtaknak nem jött segélyére; a nagy számú katonaság tétlenűl nézte a garázdaságokat, sőt azt is mondák, hogy a védelmet kért egyesek e kigúnyolva utasítá vissza. – Másnap a tömegek mindinkább nőttek az utczákon; a polgárok falragaszok által hivattak fel jogaik védelmére. Az említett lap a democrata egyesület fölhívását közli, mellyben az előbbeni nap eseményei lángszavakkal festetnek, s melly igy végződik: „Polgárok! Fölnyélnek-e tehát végre szemitek? Átlátjátok–e végre, hogy szabadságtok ellen összeesküvés létezik, melly ördögi önzésével gyengítni s lealázni törekszik benneteket, s mind azt, mit kivittatok, elakarja rabolni. – Fölszólal-e végre becsületérzéstek, hogy legközelébb minden szabad népek megvetendnek benneteket, ha tetterőtökről megfeledkeztek? Eszméltek-e végre s tudjátok-e, melly eszköz volt egyedül, melly benneteket erőszak ellen megóvott? Hol kell gyógyítni? Kit kelljen számadásra vonni? Nemcsak egy ponton kell föllépni, nemcsak egyes alárendelt kihágókat megbüntetni, nem az itélőszékben, nem a hatóságban kell bízni, melly mind annak, mi nemes, ellenségeivel szövetkezett, s bennünket gúnyolva utasít el; nem a bajt gyökerén kell megtámadni, s a tehetetleneket, vagy rossz akaratúakat, kik csak azért álltak élünkre, hogy az emberi névre méltatlanokká tegyenek bennünket. – őket, őket kell becstelenül fölhasznált hatalmaktól megfosztani.” – A roppant tömegek mindinkább összeolvadtak s egyszínű, de a sötétben ki nem vehető zászló alá csoportoztak. A riadóra a polgárőrség csak gyéren mutatkozott. Mondák, hogy a Linden-ens a mellette lévő utczákon torlaszok emelkedtek. A nép Kühlwetter ministerhez akarván menni, elzárt kapuit betörte, ő azonban már előbb megszökött. Charlottenburg felül láng emelkedett az égnek. A gőz kocsi elindulta előtt lövés is hallatszott.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť