A honvédelmi bizottmány ezennel tudósítja a közönséget.

Full text search

A honvédelmi bizottmány ezennel tudósítja a közönséget.
A honvédelmi bizottmány ezennel tudósítja a közönséget, hogy Schliek beütése, előnyomúlása, a Kassa melletti ütközetnek részünkrőli elvesztése következtében a honv. bizottmány mindenek előtt szükségesnek látja, hadvezérről gondoskodni.
Örömmel és köszönettel jelenti a kormány, hogy hadügyminister Mészáros Lázár úr szives volt önkényt kijelenteni, hogy a Schlick elleni táborozás fővezérletét ő maga vállalja el, s rögtön rendelletése helyére induland.
Ezennel tehát kijelentetik, hogy Mészáros Lázár hadügyminister lesz Schlick ellen az ország fővezére.
Annálfogva az ország rninden illető hatóságai, s különösen a tiszavidéki lakosság ezennel felszólíttatnak s köteleztetnek, hogy hadügyminister úr rendeletei iránt mindenekre nézve, különösen pedig a nemzetőrség mobilizatiója, népfölkelés organizatiója, s kiindítása és alkalmazása iránt is nemcsak kellő engedelmességgel, hanem megelőző hazafiui készséggel viseltessenek, s a hadügyminister urnak a fővezérség elvállalása iránti szíves hazafiúi készségében a biztos győzedelemnek zálogát teljes bizodalammal tekintsék.
Tábori élelmezési biztos Irányi Dániel képviselő leend, tartományi kormánybiztosok pedig b. Vay Lajos főispán Borsodban, Almásy Pál képviselő alelnök Hevesben, kik különben is megyéjökben a népfölkelés organisatiójára már előre kiküldettek.
Nekünk a veszély közelsége kell, hogy a győzedelemről bizonyosak legyünk, fel hát magyar nép, a Tiszának ős ivadéka, hadügyministerünk maga áll élére a Tisza védelmének. Bizzunk magunkban s ő benne, vezérlete alatt s igaz ügyünk győzedelmében. Budapesten, dec. 13-án 1848. A honvédelmi bizottmány elnöke Kossuth Lajos.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť