TUDÓSITÁS ÉS FELSZÓLÍTÁS.

Full text search

TUDÓSITÁS ÉS FELSZÓLÍTÁS.
Ellenségeinknek a volt nádor irományai közt is feltalált, azon tervezete, hogy a magyar hazánkat országos önállásából kivetkeztetni, s az önálló nemzetek sorából kitörölni vágyó ellenség hazánkat 9 oldalról fogja megtámadni, immár valósítva van.
A 9 oldalróli megtámadás közől utósó azon 8–9000 főből álló ellenségé, melly Schlick vezérlete alatt Gallicziából Sárosvármegye felé beütött.
Ezen csapatnak ellenében sem mulasztá el a kormány a hon védelmének eszközeiről gondoskodni, azonban az első rohamnak ellenébe állított nemzetőri s önkénytes seregek, minthogy, a gyakorlat s fegyelem hiányát, a hazafiúi lelkesedés nem egészen pótolhatja, Schlick serege előtt a kassai hegynél szétfutamlottak, s Schlick Kassát elfoglalta, s lehet, hogy elbizakodásában, előbbre is vonúl Miskolcs felé.
Balhirek a fegyvertelen lakosságot könnyen megfélemlítik; az ország kormánya annál fogva kötelességének véli az ország hazafiúi lakosságát figyelmeztetni, hogy nevetséges dolog attól tartani, mintha 8–9000 ezer kényszerített zsoldosokból álló csorda, a hazát veszélyeztethetné, egy két napi járó földnek átutazása még nem foglalás, s minél belebb nyomuland a hitszegő ellenség, annál bizonyosabb, hogy vesztére rohan előre, mint vesztére rohan Roth serege, s mint a főváros közelébe vonúlt Jellachich, hogy hitszegően megszökni legyen kénytelen.
A kormány annakokáért igaz ügyünkbe vetett nyugodt bizalommal szólítja fel a nemzetet, egy kis illy pillanatnyi baj által ne hagyja magát önbizalmában megzavartatni; keljen fel Abaúj, Sáros, Szepes, Torna, Gömör, Zemplén, Ung Schlick háta megett; előtte pedig Borsod, Heves, a Jász-Kunság s Pest keleti lelkes népe; a kormány gondoskodott, hogy rendes hadsereg is egy alkalmas ponton s a nemzet bizalmát méltán biró főparancsnok vezérlete alatt öszpontosíttassék.
Állítsák tehát ki Borsod, Heves, Jász-kunság s Pest lelkes magyar népe mozgó csapataikat, hogy az illető vezér első felszólítására a kijelelendő helyre öszpontosúljanak, s legyen a nemzet meggyőződve, hogy egy illyen 8–9000 emberből álló ellenség nem egyéb, mint egy jó fegyverliferans, mellyet el fogunk fogni, s fegyvereivel annál több honvédzászlóaljat felszerelni.
Fel hát magyar nép! velünk van isten, mert velünk van az igazság – mi nem támadunk meg senkit, de az igazságtalan megtámadást a nemzet visszaveri, s az ország törvényes szabadságát, nemzetünk lételét biztositandja. Kelt Pesten, dec. 13. 1848. A honvédelmi bizottmány elnöke Kossuth Lajos.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť