Bánfi-Hunyad, dec. 24. estve 8 órakor.

Full text search

681Bánfi-Hunyad, dec. 24. estve 8 órakor.
A csucsai táborból ma indulánk korán reggel 12 ágyúval Hunyad felé, s azt estve mintegy fél 7re egy puskalövés nélkűl elfoglalók. Az ellenség jobb része Kolosvár felé e napokban visszavonúlt; az itt hátra hagyott egy zászlóalj Sivkovics és 300 könnyű lovas megsejtvén jövetelünket, nyakra főre visszavonúlt. Elfoglaltuk egy pogyászos szekerét s még két hátra maradt lovasát. A sebesi csatázás alkalmával, ez előtti tudósításomat pótlólag, kitüntette magát még Dadai őrmester a vizen átrohanásban.
Orvosaink, kivéve egy kettőt, igen silányúl működnek, táborban ritkán láthatók. Egy közelebbi tudósításomban, melly adja isten minél hararább Kolosvárról legyen, jellemezni fogom őket. Dicséretet érdemel Csiki Miklós.
Még eddig, istennek hála! mióta más erélyes vezérségünk van, jól mennek ügyeink. Riczkó és Inczédi s Dobai a dolgok élén állanak s mi, ha isten is úgy akarja, ma-holnap Kolosvártt leszünk.
A hunyadi jegyző azt mondá, hogy azért vonúlt táboruk jobb része Kolosvár felé, mert a székelyek, miként az erdélyi német lapok irják, Brassót bevették s már Fogaras vidékén vannak. Szegény, árúlók által bepiszkolt nemzetem! tökéletesen hivém, hogy te a szent ügy mellett, mellyért fegyvert fogál, a legutolsó emberig harczolni fogsz. Isten adjon győzelmet a magyar fegyvernek! Beőthy Ödön kormánybiztos ur megjárta táborunkat. Ma reggel indúlt el Feketetóról. Vezesse a mindenható. – Németh László.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť