október 29. 299. sz.,

Full text search

október 29.
299. sz.,
 
Az utolsó «adutt«
A muszka főhadiszálláson nagy volt a bosszankodás a Milán gyerek vásottsága miatt. Mintegy két nap előtt írtuk meg terjedelmesen, milyen álnok módon zsebelte ki a lurkó kegyteljes patrónusát, a felséges »fehér cárt«.
Egész nevettető komédia ez!
A cár, úgy mondják, nagy haragra gerjedt és így szólott:
Ki hitte volna, hogy ilyen »kozák«… »Baleknak« fogott… Engem, a minden oroszok cárját! Tehát nincs, semmi de semmi eszköz hatalmamban, mellyel engedelmességre kényszeríthessem ez impertinens gyereket?
– Nincs, felség… – mondta Czerkavszky. – Nekem legalább nem jut eszembe semmi. Hanem talán kérdeztessük meg Gorcsakow hercegtől. A vén fickó ravasz, felség, nagyon ravasz… az még tán tudna valamit.
Ebből kifolyólag táviratoztak Gorcsakownak, az visszaírt azonnal:
»Azon már nem fog a világon semmi. Nem fél az már senkitől a felesége köténye mellett. Hacsak a világlátott Ignatieff nem tudna valami “csalhatatlan szert”.«
Nosza utána hát a kegyvesztett Ignatieffnek; azt meg is találják odahaza, fel s alá járva a szobájában, amint folyton egy rögeszmével tépelődik, s keserűen dörmögi: »az ördögnek voltam adós egy gonosz úttal«.
Benyit a cári küldött hozzá.
Szibériai hideg fut a tábornok tagjain végig; a cár küldötte majd mindig szomorú hírt hoz. Ignatieff nagyon jól tudja, hogyha még egyszer megutaztatják: Szibéria lesz az útja.
A küldött előadja a cár parancsát. Ignatieff megtörli Bécsben megfájult szemeit és látni kezdi az eseményeket világosan…
– Mondd meg a minden oroszok cárjának, hogy diplomáciai utam alkalmával találkoztam egy magas barna emberrel, aki valamikor a toptsideri parkban nagyon furcsa komédiát rendezett, mely még igen élénk emlékében lehet a nagy Milos utódjának. A cár kerestesse meg ezt az embert és tartsa az udvaránál. Ennek az embernek Karagyorgyevics Péter a neve. Ha ez ott lesz a cár közelében, Milánnal egeret lehet fogatni.
A küldött elment, a cár szót fogadott s most Karagyorgyevics Péter bejáratos ember a gorni-studeni főhadiszálláson…
S Milán valószínűleg nemsokára mind visszaizzadja most azt az aranyat, amit azon ürügy alatt emelt el a cártól, hogy újra a csatasíkon lesz…
… Így kártyáznak a fejedelmek – emberekkel.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť