ELNÖK (Kéri Kálmán)

Full text search

ELNÖK (Kéri Kálmán)
ELNÖK (Kéri Kálmán): Most egy kicsit hosszabb felolvasás jön, kérem türelmüket! A parlamenti pártcsoportok vezetői és a független képviselők megbízottja az alakuló ülést előkészítő megállapodásában rögzítette az Országgyűlés tisztségviselőire történt jelölés elveit. Eszerint a legnagyobb parlamenti párt, a Magyar Demokrata Fórum jelöli az Országgyűlés elnökét, aki az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is ellátja. Az Országgyűlés alelnökeit az erősorrendben a következő pártok, így a Szabad Demokraták Szövetsége, a Független Kisgazdapárt és a Magyar Szocialista Párt jelöli. A megállapodás lehetővé teszi, hogy két párt egymással megegyezhet a fentiektől eltérően is. De ez más párt pozícióját nem sértheti. E lehetőségeket kihasználva a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége egymással olyan egyezséget kötött, hogy az Országgyűlés elnökét a Szabad Demokraták Szövetsége, az egyik alelnököt pedig a Magyar Demokrata Fórum jelöli. Az eredeti megállapodás értelmében a nyolc jegyzői helyre a FIDESZ és a Kereszténydemokrata Néppárt két-két jelöltet jelöl, állít, míg a többi párt egy-egy személyt jelöl ki. Az elmondottak alapján a parlamenti pártcsoportok vezetőinek és a független képviselők megbízottjának felhatalmazásából ismertetem a jelöltek névsorát:
Az Országgyűlés elnökének személyére Göncz Árpád, a Szabad Demokraták Szövetsége képviselője.
Az Országgyűlés alelnökeinek személyére dr. Szabad György, Magyar Demokrata Fórum képviselője, Vörös Vince, a Független Kisgazdapárt képviselője, dr. Szűrős Mátyás, a Magyar Szocialista Párt képviselője.
Az Országgyűlés jegyzői személyére: dr. Balás István, Magyar Demokrata Fórum, Kóródi Mária, Szabad Demokraták Szövetsége, Bárdos Balázs, Független Kisgazdapárt, Bossányi Katalin, Magyar Szocialista Párt, Glattfelder Béla, FIDESZ, Trombitás Zoltán, FIDESZ Balogh Gábor Kereszténydemokrata Néppárt és Tóth Sándor ugyancsak Kereszténydemokrata Néppárt képviselője.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a Házszabályok szerint jelölésre csak a parlamenti pártok frakcióvezetői és a független képviselők megbízottja jogosultak. Ezért az ismertetett jelölőlista lezártnak tekintendő. Ha valamelyik képviselő jelentkezik hozzászólásra, megadom neki a szót, tessék!
A titkos szavazás menetének ismertetése

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť