ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Pozsgay Imre! Tisztelt - ügyrendi kérdésben felszólaló - képviselőcsoport-vezetők! Úgy gondolom, egy ésszerű javaslatnak (zaj) az előterjesztése kapcsán támasztott ügyrendi vita indokoltsága tekintetében Figyelembe kellene venni, hogy vajon a képviselőcsoportok tisztelt vezetői eleget tettek-e ugyanezen házbizottsági ülés egy másik határozatának.
Ugyanez a házbizottsági ülés tudniillik egy más kérdésben is határozatot hozott, állást foglalva amellett - éppen az alkotmánymódosítás sürgősségének elfogadása okából -, hogy valamennyi képviselőcsoport-vezető arra fogja felkérni képviselőcsoportja tagjait, hogy a holnapi, keddi napra interpellációs javaslatokat, illetve kérdéseket ne nyújtsanak be. Ezek az interpellációs javaslatok és kérdések mégis nagy számban érkeztek.
Mi az időgazdálkodás szempontjait figyelembe véve, ismétlem: teljesen racionális meggondolásból hogy felesleges vitát ne támasszunk, s ne kelljen az interpellációk és kérdések elhalasztását a házbizottsági ülés állásfoglalásával összhangban kérnünk -, azt a feltételezést, melyet most - harmadszor ismétlem, hogy tisztelt képviselőtársaim részéről benyújtott és visszavont újabb és újabb javaslatok és állásfoglalások folytán, amelyek egymással ütköznek, lehetőség nyílik legalább az Alkotmányt módosító javaslat mai benyújtására és ezzel időmegtakarításra, nem ennek a javaslatnak feltétlenül a mai napra való áthozatalát, de a folyamatos ülésezésünk keretében a házbizottság beleegyezésével is beleillő javaslat tárgyalásának megkezdését biztosíthassam.
Mindezek alapján Önöknek módjuk van az elnök javaslatát leszavazni. (Felkiáltások: úgy van!) Én a határozathozatalt elrendelem abban a kérdésben, hogy az Országgyűlés jelen ülésének tárgysorozatát mintegy tartalékként egészítse ki az Alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslat megtárgyalásával. (Zaj.)
Az elnöknek módja van az ügyrendi vitának is határt szabni, ezért elnézést kérek: nem adom meg sem Kónya Imrének, sem Torgyán Józsefnek, sem Tölgyessy Péternek további ügyrendi kérdésben a szót, és szíves figyelmébe ajánlom az Országgyűlés ülésezésének elhúzódása miatt annyit panaszkodó képviselőtársainknak és a sajtónak, hogy a demokrácia pillanatai drágák… (nagy zaj - Tölgyessy Péter: Pontosan erről van szó) és semmiféle önkényt nem alkalmazva, racionális javaslatomat fenntartom. (Taps.)
Elrendelem tehát a határozathozatalt az említett kérdésben. Kérem a tárgysorozat esetleges kiegészítését lehetővé tevő szavazást. Határozathozatal következik. (Zaj.) Kérem képviselőtársaimat, hogy szavazzanak, és kérem képviselőtársaimat, hogy ne zavarják meg a nyugodt határozathozatalt. Határozathozatal következik.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés Képviselőházának, bocsánat, még nem készültek fel, újabb jelzést kaptam. Határozathozatal következik. Most kérem a szavazást! Köszönöm. Megkérdezem az államtitkárokat, akiknek nem volt módjuk szavazni, hogy kívánnak-e titkosan, vagy kézfelemeléssel szavazni. Nem kívánnak.
Megállapítom, hogy a Képviselőház 163 szavazattal, 117 ellenében, 9 tartózkodással hozzájárult, hogy az elnök a tárgysorozatot az Alkotmány módosításának esetleges tárgyalásával kiegészítse. Köszönöm.
Döntés határozati javaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť