SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országos Választási Bizottság 1991. április 19-én kelt átiratában tájékoztatta elnök úron keresztül az Országgyűlést a népi kezdeményezéssel kapcsolatos választóbizottsági vizsgálatról.
Az Országos Választási Bizottság elnökének jelentéséből megállapíthatóan a népi kezdeményezés ügyében összegyűlt aláírásokat a Választási Bizottság az Állami Népességnyilvántartó Hivatalnak rendelkezésére bocsátotta a szükséges vizsgálat elvégzése érdekében. Az Állami Népességnyilvántartó Hivatal 1991. április 19-ére végezte el az azonosítást. Ebből az alábbi számszerűségi tények állapíthatók meg:
Az aláírásgyűjtő íveken összesen 61 419 tétel szerepelt, amelyekből a gyűjtőívek szerkesztési hibái, valamint adathiányok következtében 4665 kiesett, így további vizsgálatra már csak 56 754 aláírás kerülhetett. A személyi szám olvashatatlansága vagy megállapíthatatlansága következtében 49 tétel értékelhetetlen volt, 7391 tételt pedig azért nem lehetett elfogadni, mert az aláíró kiskorú vagy külföldi állampolgár, választójoggal nem rendelkező személy volt. További 3152 tétel pedig néveltérés miatt, lakcímadatában való azonosíthatatlansága miatt nem volt értékelhető. A fennmaradt 46 162 tétel közül a népszavazásra és népi kezdeményezésre vonatkozó 1989. évi XVI. törvény 21. szakasza (1) bekezdésében előírt feltételeknek – vagyis a név, lakcím, személyi szám és aláírás együttes feltüntetésének – formailag csupán 2510 aláírás felelt meg.
Emlékeztetném a tisztelt Házat, hogy a törvény idevonatkozó előírása szerint ahhoz, hogy az Országgyűlés egyáltalán ezzel a kérdéssel mint népi kezdeményezéssel foglalkozhassék, legalább 10 000 szabályszerű, a formai követelményeknek is megfelelő aláírás szükséges.
Az Országos Választási Bizottság jelentésére tekintettel az alkotmányügyi bizottság akként foglalt állást, hogy az Országos Választási Bizottság jelentését a tisztelt Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja, amelyből következik, hogy jogszabályi előfeltételek hiányára tekintettel nincsen az Országgyűlésnek módja arra, hogy a népi kezdeményezéssel kifejezetten mint népi kezdeményezéssel foglalkozzék. Az alkotmányügyi bizottság e mellett a megállapítás mellett, számos hozzászólásra tekintettel, szükségesnek tartja hangsúlyozni – és ez állásfoglalásában is benne van –, hogy ugyanakkor függetlenül attól, hogy a formahibák végül is nem teszik lehetővé a népi kezdeményezés napirendre tűzését, a hatvanezret meghaladó aláírás igen jelentős társadalmi igényt takar, amely mögött komoly szociális problémák feszülnek, amellyel az Országgyűlésnek, ha nem is ebben a népi kezdeményezés formájában, de más formában foglalkoznia kell.
Az alkotmányügyi bizottság arra is felhívja a tisztelt Ház figyelmét, hogy a kérdés kezelésére egyik megfelelő lehetőségnek látszik az egyébként e hétre napirendre venni javasolt és nyilván rövidesen majd döntésre kerülő további napirendi pont, nevezetesen a 2097-es számon beterjesztett törvényjavaslat, amely az 1991. évi állami költségvetésről szóló törvény módosítására irányul.
Kérem, hogy az előadottakra tekintettel szíveskedjék az Országgyűlés bizottságunk jelentését, illetőleg az Országos Választási Bizottság jelentését elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Egy-két taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť