TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel abban a megállapításában, hogy a ráckevei-soroksári Duna-ág vízminőségét döntően a Duna, illetve a Duna-ágat közvetlenül érő szennyvízterhelés határozza meg. A Fővárosi Csatornázási Művek dél-pesti szennyvíztisztítója, valamint a szigetszentmiklósi szennyvíztisztító is komoly szennyezőforrás — ahogy ön ezt elmondotta. Az is nyilvánvaló, hogy a problémát nem lehet tüneti kezeléssel megoldani.
Képviselő úr kérdései olyan szerteágazóak és sokrétűek, hogy engedje meg, hogy én lényegretörően hét pontban foglaljam össze válaszomat.
1. A dél-pesti szennyvíztisztító telepen most fejeződött be egy technológiai korszerűsítés, amellyel megkezdődött a tápanyagok egy részének a visszatartása.
2. Hatósági ellenőrző vizsgálataink szerint a Fővárosi Csatornázási Művek a dél-pesti tisztítótelepet a legnagyobb gondossággal üzemelteti.
3. A főváros tervei szerint a dél-pesti telep bővítése és az általunk támasztott követelményeknek is megfelelő tisztítási fok sajnos csak 2000-re fog elkészülni, körülbelül 4 milliárd forint ráfordítással. A fejlesztés végrehajtása megkezdődött, szorgalmazni fogjuk a program gyorsítását.
4. Folyamatban van a főváros hosszú távú csatornázási és szennyvíztisztítási feladattervének elkészítése, amelyhez a környezetvédelmi kibocsátási követelményszintet az EK-előírások figyelembevételével, az eutrofizációt okozó nitrogén és foszfor eltávolításával határozzuk meg.
5. A tárca támogatja a Duna-ág mindkét oldalán lévő települések csatorna- és szennyvíztisztítási beruházásait. Ezzel a támogatással épül elsőként — közel 400 millió forint költséggel — a szigetszentmiklósi korszerű szennyvíztisztító telep 10000 köbméter/nap kapacitással, ahol a nitrogén és foszfor eltávolítása mellett az iszapkezelést is megoldják.
6. Támogatjuk a dél-pesti telep szennyvízének átvezetését a Nagy-Duna-ágba, a Duna-ág medrének további iszapkotrását is, feltéve, ha nem jár ez védett természeti értékeknek a tönkretételével.
7. A környezeti kárelhárításra az 1994. évre a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium valóban 13,6 millió forintot biztosított, és ugyanennyit a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium is. Azonban a folyamatos vízfrissítő szivattyúzáshoz valamennyi érdekeltnek hozzá kell járulni.
Végül a környezetvédelmi szükségállapot jobb megítélése és a szükséges intézkedések optimalizálása érdekében angol kormánytámogatással az OMFB-pályázattal új számítógépes folyamatirányító modellt dolgoztunk ki 1994-re.
Mindezek az intézkedések reményeink szerint hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a ráckevei-soroksári Duna-ág vízminőségében komoly javulás álljon be. A térségre vonatkozó hidrogeológiai vizsgálatok is igazolták, hogy a Csepel-sziget felszín alatti vízkészletének minőségére a ráckevei-soroksári Duna-ág nincs hatással. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť