DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A Házszabály 52. §-a alapján kívánok ügyrendi javaslatot előterjeszteni.
A mai napon a Házszabály 119. §-a alapján megtartott azonnali kérdések és válaszok óráján hat kérdés hangzott el összesen Dunai Imre ipari miniszterhez, a lényegét tekintve az olajmaffia különböző tevékenységét illetően.
(16.30)
Miniszter úr minden esetben kibújt a válaszadás kötelezettsége alól, arra hivatkozott, hogy ilyen jellegű üzletet ő összesen egymillió-kétszázötvenezret ismer. Ennek következtében nincs abban a helyzetben, hogy választ adhasson például arra a kérdésre, hogy neki személy szerint vagy családtagjának van-e tulajdonjoga vagy nincsen.
Úgy gondolom, az ilyen válasz a képviselői jogállás megcsúfolása, és sérti az alkotmány 20. §-ának (2) bekezdését is, amely félreérthetetlenül rögzíti, hogy az országgyűlési képviselő a tevékenységét a köz érdekében látja el.
A Házszabály 119. §-a olyan kifejezéseket használ, hogy "kérdésfeltevő" és "a kérdés megválaszolására kötelezett", illetőleg használja a "válaszadásra kötelezett" kifejezést. Sehol nem használ olyan kifejezést, hogy kibújhatna az érintett miniszter a válaszadási kötelezettség alól, különösképpen nem olyan módon, ahogy tette azt Dunai miniszter úr. Kérem, én nem kívánom minősíteni a válaszait, de miután olajügyről van szó, azt hiszem, ha a miniszter úr a Corleone család feje lenne, akkor sem bújhatott volna ki ekként a felelősség alól.
Tehát miután éppen az előbb Varga Mihály képviselőtársunknak Suchman Tamás privatizációs miniszternek feltett kérdése kapcsán egy precedens... (Közbeszólások.)... jog született a Házban, nevezetesen a házbizottság visszaadott egy kérdést újbóli kérdésfeltevésre. Itt viszont hat kérdés hangzott el, de válasz nem hangzott el egyetlenegy sem - erre tekintettel az én ügyrendi javaslatom az, hogy szíveskedjék a házbizottságot megkeresni ebben a tárgykörben, tekintettel arra, hogy nem a Házszabály 119. §-a szerint folyt le ez az eljárás, tehát csak kérdések hangzottak el, válasz nem hangzott el, hogy ismét feltételre kerüljön mind a hat kérdés azzal a kötelezettséggel, hogy a miniszter járjon el a Házszabályban írt módon, tehát adjon választ és ne bújjon ki a válaszadás kötelezettsége alól.
Még annyit szeretnék észrevételezni, hogy a miniszterelnöki felelősségnél fogva a Független Kisgazdapárt indítványozza a házbizottságnak, hogy keresse meg a miniszterelnököt a tisztére méltatlanná vált ipari miniszter... (Közbekiabálások.)... azonnali felmentése tárgyában. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť