DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Ügyrendi javaslatom az, hogy az elnök asszony adja ki az alkotmányügyi bizottságnak, hogy értelmezze a Házszabály 15. §-ának (3) bekezdését, mely szerint "az interpelláció és a kérdés tárgyalására hetente legalább 90 percet kell biztosítani".
Tudniillik a mai nap fél 5 előtt nyolc perccel elnök asszony azt mondta, hogy a házbizottság álláspontja szerint ha tíz percnél kevesebb idő van, újabb interpelláció elhangzására már nem kerülhet sor. A Házszabály szerint legalább 90 percet kell erre fordítani, ami azt jelenti, hogy a 90 percet túlhaladhatja, de 90 percnél kevesebb nem lehet. Akkor, amikor a Magyar Országgyűlés a holnapi napon is 8 órakor fog kezdeni és 22 óráig tart az ülése, csütörtökön 8 órakor kezd és az ülés körülbelül 18 óráig tart, akkor azt hiszem, hogy a mai nap - mondjuk - két percet "túlórázhattunk" volna, hogy még egy interpelláció elhangozhassék. Ugyanis a Ház előtt jelenleg 24 el nem hangzott interpelláció fekszik. Minden egyes keddi napon nagyjából még egy elhangozhatna, hisz a tíz percet nem mindegyik interpelláló képviselő tölti ki, van, amikor három percnél rövidebb a kérdésfeltevés, a miniszter urak se mindig használják ki az öt percet. Tehát megilletné az a lehetőség az interpelláló képviselőket, hogy - lehetőség szerint - próbáljuk meg kitölteni azt a 90 percet, amit a Házszabály erre a célra előír. És utána következhetnének ezek a személyes megtámadtatás értelmezésére irányuló kérdések.
Kérem az elnök asszonyt: e tekintetben nem a házbizottság álláspontja az irányadó az én értelmezésemben, hanem a Házszabály, a Házszabály pedig minimális időtartamot határoz meg, nem pedig maximálisat, és a 24 el nem mondott interpellációnak legalább olyan súlya van, hogy időnként egy-két perccel tovább lehetne tartani fél 5-nél az interpellációk tárgyalását.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť