DR. HASZNOS MIKLÓS

Full text search

DR. HASZNOS MIKLÓS
DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elfogadtunk egy olyan törvényt, amire szükségünk volt az európai uniós csatlakozás miatt.
Annak ellenére, hogy szükségünk volt a törvényre, a kereszténydemokraták nemmel szavaztak. Ezt szeretném nagyon röviden megindokolni, ugyanis ritka az olyan törvény, aminek ez a sorsa: egy aránylag nem nagy terjedelmű törvény - és tessék megnézni, hány módosító javaslat érkezett hozzá! A módosító javaslatoknak egy nagyon érdekes koreográfiája van. Eleinte mindkét oldalról, kormánypárti, ellenzéki oldalról is olyan módosító javaslatok érkeztek, amelyek, hogy úgy mondjam, a társadalom érdekeit szolgálva próbálták korlátok és keretek közé szorítani a reklámszakma tobzódását. Miután ezek a módosító javaslatok megjelentek, megindult egy hatalmas lobbytevékenység.
Azt kell mondjam, fejet kell hogy hajtsak a reklámszakma lobbyja előtt: hatásosabb és eredményesebb volt, mint a vízügyi lobby annak idején Bős-Nagymaros kérdésében. Mert ugyanis mi történt ezzel a törvénnyel? Szép csendben felpuhultak mindazok a dolgok, amik tulajdonképpen korlátozást jelentettek volna. Óriási korlátozásnak könyvelik el azt, hogy például az ifjúsági mozielőadások előtt nem lehet alkoholt és dohányt reklámozni. Ha így haladunk, és ahogy a törvényben biztosítva van a reklámszakma, hogy úgy mondjam, önszabályozása, akkor esetleg még olyan korlátozásokat is el fogunk érni, hogy, mondjuk, a vasárnapi istentisztelet közvetítése közben nem lehet majd intimbetéteket reklámozni.
Tehát oda jutott ez a törvény, hogy jóformán már egyáltalában nem a közjót szolgálja; született egy kerettörvény, aminek a végrehajtására, hogy úgy mondjam, biankócsekket kaptak az önszerveződések. Ha egy olyan állapot lenne, mondjuk, a közúti közlekedésben, hogy nem kell jogszabály, majd az autóklub és az autójavítók önszabályozással megoldják, hogy hol kinek lesz elsőbbsége, és milyen műszaki állapotban kell egy autónak a közúti forgalomban részt vennie.
Ezért nemmel szavaztunk, és azt várjuk, hogy a következő ciklus - ami már csak egy év kérdése, mert ebben a ciklusban már nyilván nem jut rá idő - majd hoz egy valódi reklámtörvényt, ami megfelelő módon a közjót szolgálja. Köszönöm. (Taps a Kereszténydemokrata Néppárt padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť