DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony, és elnézést az intermezzóért, aminek következtében most a képernyő előtt kell öltöznöm; remélem, a kedves nézők megbocsátják... (Akar László: Nyakkendő!) Nyakkendőre már nincs idő, államtitkár úr, ugyanis fontosabb dolgokról van szó.
Most, a nyugdíjreform vitája során elérkeztünk az alaphoz, az első törvényhez, amely a társadalombiztosítási pillért tartalmazza, tehát azt a pillért, amit eddig mindannyian úgy ismerünk, hogy nyugdíjrendszer, ennek megfelelően fizetjük a járulékunkat és - reméljük - a járadékainkat.
Ezzel a résszel kapcsolatban két módosító indítványról szeretnék részletesebben szólni. Az egyik Pusztai Erzsébet 2. számmal jelzett módosító indítványa, ami a preambulum módosítását javasolja. Ugyanis az eredeti előterjesztés úgy szólna, hogy az állam az alkotmányban foglalt elvek szerint a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer és az ehhez kapcsolódó magánnyugdíjrendszer útján és a többi és a többi kívánja szabályozni a kérdést. A módosító indítvány kihagyja ebből a magánnyugdíjat, hiszen a magánnyugdíjakról külön két törvény rendelkezik, tehát ennek a törvénynek a preambulumában megjeleníteni egy másik törvényt körülbelül olyan, mintha az egészségügyi törvényben kívánnánk az ebadóról rendelkezni. Sajnálatos, hogy ezt nem támogatta sem az előterjesztő, sem a kormánypárti többség.
A másik, talán ennél nagyobb jelentőségű kérdés, hogy a szociális bizottság szocialista képviselői a 7. pontban kísérletet tettek arra, hogy a legvitatottabb kérdésben - miszerint a nyugdíjreform veszélyezteti a ma és a jövőben nyugdíjba menők nyugdíjalapjának biztosítását - ennek az esetleges félreértésnek, az ellenzék által gerjesztett rosszindulatú félreértelmezésnek a megakadályozására indítványt tettek, ami úgy szólna, hogy a tőkefedezeti rendszer bevezetése miatt kieső járulékbevételeit a társadalombiztosítás az átmenet teljes időszakában a Nyugdíjbiztosítási Alap részére a központi költségvetés előirányzatként biztosítja. Ez lenne az egyetlen garancia arra, hogy a mai és a holnapi nyugdíjasok, a 40 év fölöttiek megnyugodhatnának, miszerint az ő jövendő nyugdíjuk nem kerül veszélybe. Miután az indítványt szocialista képviselők tették, ráadásul a nyugdíjügyekben illetékes szociális bizottság képviselői, teljes joggal remélhettem, hogy ezt támogatni fogja az előterjesztő, támogatni fogja a többi bizottság, hiszen az általános vitában végig arról volt szó, hogy ez a biztonság megteremtődik. Még számokat is hallottunk, hogy ez mindössze a nemzeti jövedelem 1 százalékát érintheti legfeljebb.
Beszélni fekve is lehet, mondta anyám. Most, amikor sokat beszéltünk, és tenni kellett volna, nem feküdni és beszélni, hanem tenni, egy konkrét indítványt támogatni, akkor a legnagyobb megdöbbenésemre sem a kormány, sem a többi bizottság nem támogatta ezt a szocialista képviselőktől származó indítványt. Ezek után ne csodálkozzanak, hogy ha bárki a kormány részéről vagy a kormánypártok egyes tagjai azt mondja, hogy az öregkori nyugdíjak, a jelen és a közeljövőbeli nyugdíjak fedezete biztosítva van, akkor én ebben az esetben azt leszek kénytelen mondani, hogy hazudnak éjjel, hazudnak nappal és hazudnak minden hullámhosszon.
(15.10)
(Az elnökhöz:) Várom a helyreigazítását. (Közbekiáltások az MSZP padsoraiból: Ezt megszoktuk. - Hegyi Gyula: Titeket jellemez ez a stílus!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť