KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr!
Mint ahogy az előterjesztő említette, illetve a bizottsági véleményekben már céloztak rá, ez a törvénytervezet egy közel három évtizedes szabályozást kell hogy pontosítson, és figyelembe kell vennie az európai normákat is, hogy törvényi formában szabályozhassuk a szőlőtermesztést és a borgazdálkodást.
Ez alatt a három évtized alatt óriási változások történtek a szőlőtermesztésben és a borgazdálkodásban. Elég csak az utóbbi évek kárpótlására céloznom. Rendkívüli mértékben megnövekedett a tulajdonosok száma, elsősorban az ültetvénytulajdonosokat illetően, de a borászati üzemeket is említhetem, hiszen a nagy kombinátok mellett nagyon sok magas színvonalat képviselő borászat jött létre.
Ez a merőben más helyzet átrendezte a piaci viszonyokat is. Ma még elmondhatjuk, hogy a magyar bornak jó paraméterei, igényes piacai vannak külföldön. Nem mondható el ugyanez a hazai helyzetről. Az a történelmi borvidék, amelynek magam is parlamenti képviselője vagyok - tudniillik egri vagyok -, azt már bizonyította, hogy képes megfelelni az új kihívásoknak. Ez a borvidék abban érdekelt, hogy ezen kihívások kiszámíthatóak, stabilak legyenek és magas minőséget képviseljenek. Sajnálatos módon a hazai borpiac nem mindig ezeket az elvárásokat követi. Elég csak a zsargonban, azt hiszem, minden felszólaló által kiemelt, kihangsúlyozott borhamisításra céloznom.
Felszólalásom további részében erről szeretném kifejteni a véleményemet, most még csak az általános vita lehetőségeire szorítkozva. De itt szeretném megjegyezni, hogy amennyiben módom lesz, az Eger-Mátra vidéke borvidék érdekeit a részletes vitában is szeretném kihangsúlyozni, illetve módosító indítványokkal érvényre is kívánom juttatni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, amit Orosz Sándor elnök úr is megfogalmazott, hogy a bor egy bizalmi termék. Ennek érdekében, függetlenül attól, ki melyik vidékéről származik az országnak, és kit képvisel a parlamentben, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar bor jó hírnevét a világban meg tudjuk őrizni. Itt szeretném felhívni a figyelmet a várható európai követelményekre.
Csak üdvözölni lehet a tárca és a szakmai képviseletek azon törekvését, hogy a szőlőtermesztést, a borászati tevékenységet és a forgalmazást szigorítani kívánja. Úgy gondolom, a legtöbbet talán éppen azok a szakemberek tehetik a hatékony ellenőrzésekkel és szankcionálásokkal, akik a mindennapi munkájuk során az előbb említett terület valamelyikén dolgoznak, továbbá a közigazgatás területén a hatósági feladatokat ellátók és a fogyasztók érdekeinek képviselői.
Az eredet és a minőség védelme Magyarország történelmi borvidékeinek alapvető érdeke. Ezért is üdvözlöm a törvény ezen paragrafusait. A termékek jó piacra jutását másképpen nem lehet elképzelni, csak szigorú minőségi követelmények betartásával, a termékek származásának garantálásával és a borhamisítások szigorú és azonnali felszámolásával.
Itt szeretném közbevágólag megjegyezni - kicsit eltérve a leírt szövegemtől -, hogy én több olyan szakmai fórumon vettem részt a jelenleg ellenzéki padsorokban ülő képviselőtársammal, Farkas Gabriellával is, aki engem követ itt felszólalásban, ahol a borkereskedelemmel, a borászattal és a szőlőtermesztéssel foglalkozó kiváló szakemberek vettek részt. Mindegyikük megerősítette az abbéli véleményt, amelynek az előbb hangot adtam.
A törvény V. fejezete, amely a forgalmazással foglalkozik, szigorú szabályokat tartalmaz a közfogyasztási céllal forgalomba kerülő bor származásának igazolását illetően. Talán így elkerülhető lesz a kétes eredetű borok forgalomba hozatala. Ezen túl erősítheti az egy termőtájról vagy termőhelyről származó termékek előállítóinak hovatartozását is.
Dicsérendő a jogalkotói szándék a szőlőre és a borra kiadandó származási bizonyítványt illetően. Tudniillik pont az én választókörzetem, az egri borvidék a példa, hiszen az Egri Bikavér előállításánál - a borhoz valamit is értők tudják, hogy a bikavér házasítás révén készül - a szőlő származhat különböző termőhelyekről is, így a bort vissza lehet vezetni a szőlőültetvényig, hiszen rendelkeznie kell származási bizonyítvánnyal.
Végezetül annyit engedjen meg a tisztelt parlament, hogy még egyszer kifejezzem azon véleményemet: az egri borvidék érdekelt a törvény megszületésében és annak legszigorúbb betartásában és betartatásában. Köszönöm a figyelmüket, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť