ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Igen Tisztelt Képviselőtársaim! Nem az időt akarom húzni, csak egypár olyan fontos dolgot szeretnék ezzel az országgyűlési határozattal kapcsolatban elmondani, ami feltétlen szükséges, és amit a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja egységesen támogat.
A nemzeti és etnikai kisebbségek, szervezetek költségvetésének a támogatásáról akkor határozott a kormány és a magyar parlament, amikor megszavazta, az elmúlt évi költségvetési támogatásnál megszavazta a 70 millió forintot. A pályázati kiírás után fontosnak tartottuk azt, hogy a pályázatokban azok vehetnek részt, akik kulturális, hagyományőrző munkát végeznek a terveik és a kiírt pályázatok szerint, és az előző években kapott támogatásokról tételesen elszámoltak. Nem részesülhettek támogatásban azok, akiket 1994. december 31. után jegyeztek be; azok sem, akiknek hiányos volt a pályázatuk. Nem lehetett figyelembe venni azoknak a pályázatát, akik a párttörvény hatálya alá tartoznak, és azokat a szervezetekét, amelyek a kisebbségi törvény hatálya alá nem tartoznak.
A bizottság a 70 millió forint elosztása tekintetében egy általános elvi állásfoglalást hozott, miszerint 200 ezer forintnál nem lehet kevesebb a támogatás. Összesen 272 pályázatot nyújtottak be; ebből a pályázatok megvizsgálása során sajnos 142 pályázat olyan volt, amelyet nem lehetett elfogadni. A bizottság 132 pályázatot támogatott: ebből 130-an kaptak pályázati támogatást.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja már a költségvetési vitában jelezte azt, hogy a 70 millió forint kevés lesz; az előző évek igényei szerint ennek kétszeresét, háromszorosát - mintegy 150-160 millió forintot - kívánt előirányozni. Ezt a módosító indítványunkat akkor, a költségvetés vitájakor az Országgyűlés többsége, a kormányzó pártok nem támogatták. Sajnos minket igazolt ez az előrejelzés, mert mindösszesen 501 millió forint igény jelentkezett. Ezt az 501 millió forintot nem lehetett úgy elosztani, hogy minden jogosult kapjon támogatást. Így olyan fontos szervezetek, mint a Magyar Cigányok Antifasiszta Szervezete, a Cigánycsaládok Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyarországi Cigányok Egyesülete nem kapott pályázati támogatást, pedig ezek olyan fontos, országos szervezetek, amelyek működésük szerint pályázati támogatásra rászorultak.
A 70 millió forint elosztása nagyon nehéz volt; s a költségvetésnek a következő esztendőben számolnia kell azzal, hogy ha a kisebbségeket a kisebbségi törvénynek megfelelően kívánja támogatni, akkor az 1998. évi költségvetés esetében ezt minimálisan a duplájára kell emelni.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja - az elmondott gondok ellenére is - támogatja és egyhangúlag megszavazza a bizottság által most a képviselők elé terjesztett országgyűlési határozati javaslatot. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť