DR. SZOLNOKI ANDREA

Full text search

DR. SZOLNOKI ANDREA
DR. SZOLNOKI ANDREA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném indokolni a szabaddemokraták módosítójavaslat-csomagját, amit benyújtottunk a törvényjavaslathoz.
Mi, szabaddemokraták úgy ítéljük meg, hogy a '93-ban megválasztott Egészségbiztosítási Önkormányzat és Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat nem váltotta be azokat az ígéreteket, amelyeket gondoltunk róluk, de ez nem jelenti azt, hogy magát az önkormányzatiságot vetnénk el mi, szabaddemokraták. Változatlanul az a véleményünk, hogy önkormányzatnak működni kell a társadalombiztosítás felett, és lehetőség szerint választás alapján kell hogy odakerüljenek a helyükre a képviselők ezekbe az önkormányzatokba. Viszont a választásra már nincs elég idő, ezért meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal és el kell fogadnunk azt a gondolatot, hogy delegált képviselők ülnek majd a társadalombiztosítási önkormányzatban.
Nem mindegy viszont, hogy ez a delegálás milyen széles körből merít. A kormányjavaslathoz képest a szabaddemokraták módosítójavaslat-csomagja kiszélesíti a társadalombiztosítási önkormányzatok delegáltjainak körét. Nevezetesen mi ugyanúgy 36 tagú képviselő-testületekben gondolkodunk, de úgy gondoljuk, hogy a 36-os létszámot úgy kellene megosztani, hogy 9 tagot az országos munkaadói szervezetek, 9 tagot az országos munkavállalói szervezetek, 9 tagot a települési önkormányzatok szervezetei és 9 tagot a betegek képviselői delegálnának.
Szeretném egy kicsit megindokolni azt, hogy miért a települési önkormányzatok és miért a betegek képviselői; mert a munkaadók és a munkavállalók képviselői egyértelműek, ez már a kormányjavaslatban is benne foglaltatik.
(19.40)
A települési önkormányzatok nemcsak a legnagyobb kórháztulajdonosok és ilyen formában részük lehet ebben az önkormányzatban, de ugyanakkor a legnagyobb munkaadók is, és ezért a munkaadói oldalon megjelenhetnek ezek a települési önkormányzatok.
Hogy a betegek képviselői hogyan kerülnek az önkormányzatokba? Erről pedig azt gondolom, végül is a betegszervezetek tudnak a legtöbbet a magyar egészségügyről. A betegszervezetek érdekeltek abban, hogy a magyar egészségügy olyan legyen, amilyen, hogy ettől sokkal jobb legyen, és ebbe beleszólásuk kell hogy legyen a társadalombiztosítási önkormányzatoknál.
Szeretném még azt is kifejteni a vita e szakaszában, hogy mi, szabaddemokraták nem támogatjuk Lamperth Mónika módosítójavaslat-csomagját, amelyben 48 tagra emelné fel a társadalombiztosítási önkormányzati képviselőcsoportok számát. Még akkor sem, ha ebből a 48 főből 4 tagot a települési önkormányzatok képviselői delegálhatnak. Ugyanakkor viszont szeretném elmondani - megragadva az alkalmat, ha már nálam van a szó -, hogy mi, szabaddemokraták, egy másik módosító csomagunkban benyújtottuk: aki a delegáltak közül tisztséget visel, az nem lehet delegált az önkormányzatokban. Ez egy nagyon fontos összeférhetetlenségi szabály, és sajnáltuk, hogy a szociális bizottsági ülésen a kormány ezt a kiszélesítést sajnos nem tudta támogatni. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť