KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A távközlésről szóló törvény módosításáról folytatott vita befejeztével engedjék meg, hogy mindenekelőtt megköszönjem képviselőtársaim érdemi észrevételeit, jobbító szándékú módosító indítványait, valamint a kijelölt bizottságok lelkiismeretes munkáját. Az előterjesztett törvényjavaslat olyan pontosításokat és kiegészítéseket tartalmaz, melyek elősegítik a távközlési piac további fejlődését, a piaci szereplők körének bővülését addig is, amíg a teljes liberalizációra átállunk.
A beterjesztett javaslatot három bizottság tárgyalta meg. Az első helyen kijelölt gazdasági bizottság építő jellegű módosító javaslatai nagy segítséget jelentettek a pontos és egyértelmű szabályozás kialakításában. A kormány által beterjesztett javaslathoz összesen négy módosító és tíz kapcsolódó módosító indítvány érkezett. Ezek közül előterjesztőként a kodifikációs jellegű pontosításokat tartalmazó indítványokat és egy érdemi módosító javaslatot tudtunk támogatni.
A gazdasági bizottság kezdeményezése megoldást ajánlott a kábeltelevíziós szolgáltatások természetes monopóliuma kialakulásának meggátolására. Ez az a kérdéskör, amely a beterjesztett javaslat legvitatottabb pontja volt, a törvénymódosítás a versenyhelyzet megteremtése érdekében átmenetileg megszüntette volna a saját infrastruktúrával rendelkező távközlési szervezetek körében a kábeltelevíziós hálózatok létesítésének lehetőségét. Az alapelgondolást támogatva a bizottság olyan szabályozást javasolt, amely lehetővé teszi, hogy azokon a 30 000 fő alatti településeken, ahol a kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtása gazdaságtalan, a távközlési szervezet folytathassa a már megkezdett párhuzamos infrastruktúra fejlesztését és új fogyasztók bekapcsolását. Ezzel a bizottsági javaslattal egyetértünk.
Egyetértünk továbbá azzal is, hogy a kábeles műsorelosztási szolgáltatást végző távközlési szervezeteknek ilyen szolgáltatás nyújtására hat hónapon belül önálló gazdasági társaságot kelljen létrehozniuk, ugyanakkor azonban ne legyen kötelező az ilyen társaság létrehozása, ha a szolgáltatási területükön az előfizetői létszám az ötezret nem haladja meg. Így megakadályozhatóvá válik a szolgáltatási tevékenységeik keresztfinanszírozása, kikényszeríthető lesz, hogy a könyveikben követhetően a valóságnak megfelelően szerepeltessék ráfordításaikat és a tevékenységükből származó hasznukat. Az indítvány a kábeltelevíziós szolgáltatások engedélyezése terén összhangot teremt a médiatörvény és távközlési törvény között is. Ily módon érvényt lehet szerezni a médiatörvényben meghatározott, a szolgáltatási területre vonatkozó előírások megtartásának.
Ugyanehhez a paragrafushoz érkezett módosító javaslatok közül nem támogattuk azokat, amelyek indokolatlan szigorításokat tartalmaztak, és teljes egészében megszüntették volna a távközlési szervezetek működését a kábeltelevíziós piacon.
Nem támogattuk továbbá azt az indítványt sem, amely további korlátozást tartalmazott a már létező infrastruktúra tekintetében. Ennek eredményeként a törvénymódosítás hatálybalépését követően jelentkező igénylők már nem vehették volna igénybe a kábeltelevíziós szolgáltatásokat.
Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett törvényjavaslat kábeltelevíziós rendelkezése felkeltette a szolgáltatók, a befektetők érdeklődését. A tisztelt bizottságok és az illetékes albizottságok készek voltak arra, hogy meghallgassák az érdekeltek felszólalásait, javaslatait. Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben végül is sikerült elfogadható konszenzust kialakítanunk. A módosítások szükségesek ahhoz, hogy az átmeneti időszakban alkotott jogszabályok megfelelően szolgálják a piac további élénkítését, és ehhez megteremtsék az európai csatlakozás követelményeihez kapcsolódó jogi környezetet.
Kérem a tisztelt Házat, hogy az elhangzottakat figyelembe véve a módosító indítványokról szavazni, és a törvényjavaslatot, illetve a kormány által támogatott indítványokat elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť