SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A pedagógusok átlagon felüli munkateljesítményének elismeréséről szóló H/886. számú határozati javaslatról, annak tárgysorozatba-vételéről dönt ma az Országgyűlés. Gondolom, sokan hallottak már a pedagógusok minőségi bérezéséről, de gondolom, sokan vannak önök között olyanok, akik nem tudják vagy nem ismerik, hogy milyen körülmények között született meg a pedagógusoknak ez a fajta anyagi elismerése. Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak erről.
Az 1997-es költségvetés tárgyalásakor - még az előző ciklusban - nagyon éles vita folyt a parlamentben a közalkalmazottak bérezéséről. Akkor a KIÉT-ben született egy átfogó bérmegállapodás, amelyben garantáltan 16 százalékos béremelésben részesültek a közalkalmazottak, de azok a képviselőtársaink, akik joggal tartottak attól, hogy ebben az átlagos béremelésben elveszik egy nagyon fontos intézmény, a minőségi munka elismerésének az intézménye, többen felszólaltak, felszólaltunk a magyar parlamentben. Hadd idézzek egy akkori parlamenti felszólalásból nagyon röviden. "A pedagógus-bérmegállapodással kapcsolatban az a szomorú megállapításom - kezdődik az idézet -, hogy a megállapodásnak áldozatul esett az az elképzelés, az a sokunk által támogatott elképzelés, hogy legyen egy helyi szinten felhasználható mozgóbér, vagyis a minőségi vagy többletmunka differenciált díjazására alapot adó mozgóbérrendszer. Különösen most, amikor elég sok pluszfeladatot jelent a nemzeti alaptanterv bevezetése, az ehhez kötött helyi pedagógiai programok, helyi tantervek kialakítása, ezt ma egyetlenegy intézményvezető, egyetlenegy önkormányzati vezető sem tudja differenciáltan és kellő mértékben finanszírozni az oktatási intézményekben." Mondta ezt Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori vezérszónoka, aki mióta ismerjük a pedagógiai munkásságát, mindig azon pedagógusok között volt, akik harcoltak a jobb munka, a minőségi munka elismeréséért.
És ekkor történt valami. Két akkori kormánypárti képviselőtársunk beadott egy önálló képviselői indítványt az akkori költségvetési javaslathoz, amelyben végül is azt javasolták, ami itt előttünk van, nevezetesen: a minőségi munkavégzéssel járó keresetkiegészítést a pedagógusok számára. Ez a következőképpen nézett ki. Az 1998-as évben 2 milliárd 610 millió forint, '99-ben 14 milliárd 449 millió forint és a 2000. évben érte volna el a tetőpontját, vagyis a 26 milliárd 292 millió forintot. Hangsúlyozom, ez önálló képviselői indítvány volt. És ekkor megmozdult a parlament, talán mondhatom, pedagóguslobbyja. Addig azt hittem, hogy nagyon gyengék vagyunk, azt hittem, hogy bárki le tud bennünket győzni, főleg a pénzügyi lobby, és akkor az akkori ellenzéki pártok, a kormánypártokkal összefogva, a kormány ellenében keresztülvitték ezt a javaslatot 91 százalékos többséggel. Sajnos aztán a '99. évi költségvetési tárgyaláson kiderült, hogy túl rövid, túl pirruszi volt a győzelem, hiszen ott is egy önálló képviselői indítvány formájában gyakorlatilag kormányösztökélésre lekerült a napirendről, mielőtt kifutotta volna magát ez a bérezési forma.
Miről szól ez a határozati javaslat? Nem szól egyébről, mint arról, hogy a kormány vizsgálja meg a minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítés megszűnésének hatásait, vizsgálja meg, hogy a lefelé való nivellálás milyen hangulati változást okoz - mert ez nagyon fontos - és milyen tényleges változást jelent egy testület hierarchiájában. Mert olyanról is hallottam, hogy valaki például azt mondta ezek után: köszönöm szépen, ezután én nem óhajtok pedagógus lenni - de ez legyen a kirívó példa.
Néhány iskolában lemodelleztük, hogy kiket is érintett a minőségi bérezés elvétele. Pont a pedagógusoknak azon egyharmadát, akik a nemzeti alaptanterv bevezetése kapcsán, a helyi tantervek kapcsán végzett munkájuk során a legtöbbet végezték az iskolában.
A minőségi bérpótlék megvonása súlyos támadás a modernizáció és az iskola tartalmi megújulása ellen. Olyan innovatív erőket büntet, akik munkájukat értelmiségi tevékenységnek fogták, fogják fel. A minőség büntetésével azt sugallja, hogy nem fontos a kreatív munka. Mindezt olyan kormány tette meg sajnos, amelynek a mostani törvénymódosítási csomagjában benne van a minőségbiztosítás nagyon helyeselendő terve. A fókuszált béremelés csalódást okozott, hiszen a közalkalmazotti bértábla befagyasztása, a személyi jövedelemadó-táblázat változása, a közalkalmazotti kedvezmény csökkentése miatt a pedagógusok bére alig-alig növekedett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Én tisztelem az oktatási kormányzatnak azt a szándékát, hogy igyekezett legalább az alapbéreket emelni, de véleményem szerint ezt nem szabad egy fontos vívmány rovására megtenni. Ilyen vívmánynak tartom a minőségi bérpótlékot is, hiszen a megfelelő ösztönzés minden szakmában pezsgést hoz. (Az elnök ismét csenget.) Kérem ennek megvizsgálását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť