DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az agrokemikáliák használatának környezeti és közegészségügyi kockázata nemcsak az évi 10 ezer tonna nagyságrendű toxikus anyag jellemzőiben rejlik, hanem legalább akkora mértékben az alkalmazás szakszerűségében is. Ahhoz, hogy ezzel a hatalmas méregmennyiséggel a táplálékon keresztül ne legyünk veszélyeztetve, a növényvédelmi munkát végzők komoly szakmai felkészültségére, szervezett munkájára van szükség.
Az országgyűlési képviselők többségének bölcsességét dicséri, hogy a kormány akarata ellenére a beterjesztett növényvédelemről szóló törvényt az Országgyűlés módosította, és a növényvédő mérnöki, növényorvosi kamarát beemelte a törvénybe. A változtatás nem tekinthető egyszerű formalitásnak, nem egy apró részletkérdésről beszélünk, hanem a növényvédelmi rendszer intézményes működésének mikéntjéről, a hozzáértők szerepvállalásának lehetőségéről és más minőségéről van szó. Meggyőződésünk, hogy ennek a hivatásrendi kamarának a törvénybe iktatása a kormányzati szervezetek számára is előnyös lesz, értékes szakmai segítséget fognak kapni hatósági munkájukhoz. A feladatok részben decentralizálhatók lesznek arra a szintre, ahol a problémák megoldásához a legtöbb feltétel adott.
Az új rendszer azonban csak akkor lesz működőképes, ha a növényorvosi kamaráról szóló törvény megszületik. A mai kedvezőtlen napirendi döntés ellenére azt várjuk, hogy a kormány mielőbb beterjeszti az erre vonatkozó törvényjavaslatát. Megítélésünk szerint megkerülhetetlen lesz ezzel párhuzamosan a most végszavazásra váró növényvédelmi törvény átalakítása is. A Szocialista Párt frakciója partner lesz abban, hogy a növényorvosi kamaráról szóló törvény tartalma a szakmai követelmények szerint alakuljon, ellentétben a gazdasági kamarákról szóló új törvénnyel.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť