DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! Tegnap az Országgyűlés a kormánypárti képviselők támogatásával megszavazta a 2001. évi ülésrendet, menetrendet. Ennek alapján háromhetente ülésezünk, hiába bizonyítottuk azt, hogy az Országgyűlés munkája hatékonyabb lenne akkor, ha hetente üléseznénk.
Azonban a mai napon is és az elmúlt években, hónapokban is előfordult az, hogy a háromheti ülések idejét sem használjuk ki. Egyetértek azzal, hogy a házbizottság, az Országgyűlés elnöke különböző jelentések és törvényjavaslatok előterjesztésénél meghatározza az előterjesztő expozéidejét (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mi a javaslat?), meghatározza a bizottságok számára rendelkezésre álló időt, meghatározza a vezérszónoki időt (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mi az ügyrendi javaslat?), de sokszor előfordul az, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezzel az idővel nem töltjük ki a rendelkezésre álló időt, és így az elnöknek be kell fejezni annak a napirendi pontnak a tárgyalását.
Én, aki minden alkalommal itt ülök a Házban, ma délelőtt is tapasztaltam, hogy körülbelül még egy fél óra állt rendelkezésre akkor (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Mi az ügyrendi javaslat?), amikor a gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeik alakulásáról és az ezzel összefüggésben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentés elhangzott. Számtalan képviselőtársamnak lett volna még véleménye. Az alatt a fél óra alatt még sok mindent el lehetett volna mondani, de erre nincs lehetőség a jelenlegi rend szerint. Én azt hiszem, hogy ha leszűkítik háromheti ülésekre az ülésrendet, ha az ülésrendet ennyire lerövidítik, akkor legalább a háromheti ülések idejét hatékonyabban használjuk ki.
Higgyék el, képviselőtársaim, ez az Országgyűlés tekintélyének és a képviselők tekintélyének is használna! Én jól tudom, hogy nemcsak az eltöltött idő és a rendelkezésre álló idő kihasználása használna a tekintélyünknek, hanem az elhangzott gondolatok is. Tudom, hogy ezen a területen vannak problémák, de szeretném, ha rugalmasabb lenne a rendelkezésre álló idő felhasználása, hogy az Országgyűlés elnöke a következőkben azt a fél órát a vitára megadná számunkra.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť