DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! “A nyugdíjasoknak tettekre, konkrétumokra van szükségük, és nem ígéretekre.” Ezekkel a szavakkal kezdték a szocialista politikusok választási kampányukat már 2001-ben. Sajnos ezek a szavak nem változtak át cselekvésmeghatározó tényezőkké, hanem a feledés homályába merültek, az ígéretek pedig az Európai Unióban már nem jelentenek semmit.
Tudjuk ugyanis, hogy az Európai Unió a társadalombiztosításra és a nyugdíjrendszerre vonatkozóan nem rendelkezik olyan kötelezettségekkel, amelyek a tagállamokat érintenék. Látható valamiféle homályos terv, talán egy leendő stratégia alapjai, ám jelenleg az európai uniós csatlakozás semmiféle automatizmust, semmiféle sokak által remélt jóléti fordulatot nem jelent.
Az Európai Unió alapító dokumentumai és az azokat megerősítő későbbi szerződések egyetlen pontban, a fenntarthatóságban követelnek meg egységet. De senki és semmi nem szól a nyugdíjak mértékéről, kiszámítási módjáról vagy bármely, a mai nyugdíjast érintő kérdésekről.
(17.00)
Ezért van szükség arra, hogy - az európai uniós csatlakozást jóváhagyó népszavazás eredményének tudatában pedig még erősebben - a Magyar Országgyűlés megerősítse elkötelezettségét a már nem aktív, de a jelen és a jövő sikereihez munkájukkal jelentősen hozzájáruló mai nyugdíjasok irányába. El kell kerülni, hogy a mostani nyugdíjasok úgy érezhessék, hogy semmi jóra nem számíthatnak, s csak a csatlakozás várható negatívumai - áremelkedés, gazdasági szerkezetátalakítás negatívumai - érintik őket. A hatályos nyugdíjtörvény módosítása ugyanis erre nem alkalmas, hiszen ez a jogszabály csak és kizárólag a jövőbeli nyugdíjasoknak jelent, jelenthet változást. Ez a törvény ugyanis a már nyugdíjba vonultaknak semmiféle garanciát nem tartalmaz, s funkciójánál fogva nem is tud tartalmazni. Ezért kell konkrét határidőt és valódi cselekvést rögzítő határozatot tárgyalnunk.
Látjuk tehát, hogy az Európai Unióban megfogalmazott követelmény kizárólag a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjak hosszú távú, kiszámítható finanszírozására irányul. Tudjuk azt is, hogy Magyarországgal - csakúgy, mint a többi, újonnan csatlakozó országgal - szemben nem fogalmazódik meg a nyugdíjak kiigazításának a követelménye. De tudjuk azt is, hogy az Európai Unió tagállamai súlyos problémákkal küzdenek, amelyek kihívások elé állítják ezeket a nem éppen szegény államokat. Látjuk, hogy a megoldási javaslataik iránya a nyugdíjkorhatár emelése, az előnyugdíj és a korengedményes nyugdíjazás teljes visszaszorítása, a rokkantnyugdíjazás szigorítása és a nyugdíjkifizetések visszafogása.
Ezeket a terveket és többnyire kényszerű szigorításokat látva kiemelt érdekünk, hogy a magyar nyugdíjasokat megóvjuk a rájuk nézve negatív változásoktól. A nyugdíjak reálértékének megőrzése tehát az egyik legfontosabb teendő, amelynek elvégzését joggal kérik számon rajtunk nyugdíjas honfitársaink. Ennek kidolgozása viszont a kormány feladata, hiszen a mindenkori államháztartási egyensúly, gazdasági helyzet alapján kell forintosított, törvényben garantált módon garanciákat nyújtani a ma nyugdíjasainak.
Tisztelt Országgyűlés! A szocialista politikusok - amennyiben ismerik saját kormányuk programját, saját miniszterelnökük szavait - számára nem ismeretlen ez a követelmény, hiszen sokszor és sok helyen elmondták mindezeknek a fontosságát. Ma már nem beszélnek arról, hogy az Orbán-kabinet megrendelésére folyamatosan kiszámítja a KSH az úgynevezett nyugdíjas inflációs indexet, megvizsgálva a nyugdíjas fogyasztói kosarat, ám ennek bevezetését még csak nem is tervezi a szocialista kormány. Nem tudható az sem, hogy miként változik a nyugdíjszerű szociális ellátásokból élők helyzete. Emlékeztetni szeretném a tisztelt Országgyűlést arra, hogy kizárólag 1998 és 2002 között történt meg ebben a körben, hogy az emberek megkapták a kiegészítő juttatásokat is tartalmazó emeléseket.
A képviselői önálló indítványnak azt a célt kell szolgálnia, és azt a célt szolgálja, hogy a nyugdíjas honfitársainkat az európai uniós csatlakozást követő években ne érje hátrány, hanem megbecsülés övezze, amelyre a hosszú évtizedeken keresztül végzett munkájukkal rászolgáltak. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa indítványunkat, és szavazza meg a tárgysorozatba-vételt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť