DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, talán egyetérthetünk abban, hogy az adócsökkentés nem csodaszer; nem csodaszer, de úgy gondolom, alapfeltétele a csodának. Az adócsökkentés nem csodaszer, de alapfeltétele annak, hogy ebben az országban végre az értékek rendje helyreálljon, alapfeltétele annak, hogy az állam az adórendszeren keresztül ne büntesse, hanem segítse a tehetséget és a szorgalmat.
(9.40)
Az adócsökkentés az alapfeltétele annak, hogy Magyarország végre ne az elfecsérelt energiák és tehetségek országa legyen, és az adócsökkentés az alapfeltétele annak, hogy Magyarország Kelet-Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen belátható időn belül.
Én megértem, hogy a szocialista kormányok nem mertek adót csökkenteni, mert nem bíztak az emberekben, attól féltek, hogy a végén még olyan “maga ura” polgárokká válnak, olyanokká, akiknek nem kell az állami alamizsna, akiknek a szavazatai nem vehetők meg. Féltek ettől, mert még talán az öntudatos polgár visszakérdez. Előbb említette itt az állami újraelosztás arányát. Miből jótékonykodik velem az állam? Az én adómból jótékonykodik velem az állam. Ez az, amit az adócsökkentés éppen megakadályoz. Egyszerű matematikát ajánlok. Ha van 100 forintom, az azt jelenti, hogy van 100 szabad döntésem. Ha ebből 50-et elvesz az állam, azt jelenti, hogy 50 szabad döntésem van, és ha ebből csak 16-ot vesz el az állam, az azt jelenti, hogy 84 szabad döntésem van. Erről szól a történet.
Hogy a multinacionális vállalatok és a vállalatok miért mennek el, ennek nagyon sok oka van. Az egyik, talán legfontosabb oka, hogy elegük volt abból a korrupciós, mutyizó, kartellező vagy más néven szocialista piacgazdaságból. A multinacionális vállalatok azért mentek el, mert a szocialisták megfosztották az embereket a gazdasági szabadságtól. A kormány gazdaságpolitikája versenyképtelenné tette az országot, az adórendszer nem kedvezett a befektetéseknek, a kockázatvállalásoknak. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mercedes!)
Vitatkozhatunk arról, hogy mi a forradalom. Magyarországon sajnálatos módon a történelemkönyvekben egyfolytában egy marxi forradalmat neveznek. Ha meg tudunk szabadulni ettől a mutyizó, korrupciós, szocialista piacgazdaságtól, az fölér egy forradalommal, és nem izgat engem, hogy hogyan definiálja Karl Marx ebben az esetben a forradalmat. (Dr. Répássy Róbert: Úgy van!)
Az a kérdés pedig, amit a képviselő úr felvetett, hogy volt egy gazdasági modell, amely egy olcsóbb beszállító munkára épült, és hogy ebből egy magas hozzáadott értékű termeléshez kell eljutni, jó hírem van: ezt jómagam írtam le 2000-ben a Széchenyi-tervben. Ez volt a Széchenyi-terv lényege, és ez lesz a 2011. január 15-én induló Széchenyi-terv lényege, mert hála istennek, abban is valamilyen úton-módon részt tudok majd venni, és remélem, hogy a kormány is ebbe az irányba mozdul majd el.
Egyetértünk abban, hogy nyilvánvaló, humán tőke, oktatás, egészségügy vagy egyáltalán a társadalmi előremenetel is rendkívül fontos, de úgy gondolom, hogy a humán tőkét nem lehet csak közvetlen programokkal fejleszteni. A humán tőkét szabad emberek, szabad és adófizetésükben nem gúzsba kötött emberek halmozzák fel, hozzátenném zárójelben, a családjukban halmozzák fel egyébként ezt a humán tőkét, amikor családpolitikáról beszél a kormány, akkor ebbe is beletartozik.
Minden nemzetközi összehasonlító adat azt mutatja, hogy a humán tőke és a gazdasági szabadság között közvetlen és egyenes összefüggés van. Akkor, amikor a kormány adót csökkent és a gazdasági szabadságot növeli, elősegíti a humán tőkét, és elősegíti mindazt, amiről az előbb ön is beszélt, hogy a magasabb hozzáadott értékű termeléshez jussunk el.
Tisztelt Képviselő Úr! Én azt hiszem, hogy helyenként Magyarországon kicsit kijátsszák egymás ellen itt a humán tőke, a társadalomfejlesztés és gazdaságfejlesztés kérdéseit, de hadd utaljak arra, hogy a 29 pont pontosan ezen az úton indult el, szabaddá tesz. A társasági adót csökkenti 10 százalékra gyakorlatilag a magyar vállalkozói kör 98 százalékánál. Az szja-t csökkenti 16 százalékra. A bürokratikus terhektől megszabadítja a gazdaságot.
A politika lényege, én úgy gondolom, közel 2500 éve, mióta a görögök először kimondták azt, hogy eleftheria - magyarul: szabadság -, azóta az, hogy a politikai közösség szabadságot biztosítson az emberek számára. Ez a gazdasági program, ami a 29 pontból kirajzolódik, pontosan ezt célozza.
Tisztelt Képviselő Úr! Eddig én azt hittem, hogy az LMP a szabadság és az emberek oldalán áll. Sajnálom, hogy tévedtem. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť