DR. KISS SÁNDOR

Full text search

DR. KISS SÁNDOR
DR. KISS SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Igyekszem rövid lenni.
Először a 4., 5. ajánlási pont. Itt a két ajánlási pont összefügg. Itt arról lenne szó, hogy a cigaretta és a vágott dohány jövedéki adóját milyen mértékben emeljék. Én úgy gondolom, hogy a vágott dohány kétszeres mértékű emelése a cigarettához képest indokolatlan, egyrészt azért, mert a vágott dohányt a társadalom szegényebb rétegei fogyasztják, hiszen számukra már megfizethetetlen úgymond a cigaretta, és tudom, hogy ez elég furán hangzik, hogy a szociális szempontokat is illene figyelembe venni ezen káros, az egészségre súlyosan káros tevékenység kapcsán. De úgy gondolom, hogy nem helyesebb a vágott dohányról átterelni ezen káros szenvedéllyel élőket a cigaretta fogyasztására, hiszen aki cigarettát szív, könnyebben hozzájut a füstölnivalóhoz, mintha azt neki még manuális munkával el kellene végeznie.
Úgyhogy én nem tartom szerencsésnek semmiképpen a kormányzat azon álláspontját, hogy a vágott dohány jövedéki adóját is a cigaretta jövedéki adójához kell emelni.
Felhívom a figyelmét az államtitkár úrnak arra, hogy vannak Magyarországon dohánytermelő helyek, és bizony ezeken a dohánytermelő helyeken, ahol dohányt termelnek, már egyre nagyobb mértékben, tehát kilóra veszik a vágott dohányt. Lehet, hogy ez még az 50-es években volt divat, de most már bizony egyre nagyobb mértékben az van, hogy akár a szárított dohányleveleket meg lehet vásárolni, és a csempészcigaretta forgalmának növekedése mellett még bizony számolni kell azzal is, hogy ezen vágott dohányt veszik az emberek. Lehet, hogy a képviselőtársam furcsán néz, de ez így van. (Dr. Józsa István közbeszól.) De hát úgy látszik, hogy a kormányzat ezt nem nagyon respektálta.
A következő ajánlási pont tulajdonképpen a 8. és a 9. ajánlási pont, ahol is én úgy gondolom, hogy az energiaitaloknál a koffein mellett igen nagy probléma az, hogy a taurint alkohollal fogyasztják főleg a fiatalok. Tehát én azt javasoltam volna, hogy amennyiben egy energiaital taurintartalma a 100 milligramm/100 milliliter mennyiséget meghaladja, függetlenül attól is energiaitalnak minősüljön, hogy abban van-e koffein, vagy nincs. Az előterjesztő nem támogatta ezt.
De hát ha életszerű példát veszünk, akkor láthatjuk azt, hogy ha valaki elmegy egy szórakozóhelyre, akkor ugyanúgy ihat kávét, kólát a taurintartalmú energiaital mellé, és igazából így szerintem a gyártók ki fogják tudni kerülni vagy kikerülik majd ezt a szabályozást, és ugyanúgy, mint ahogy eddig csinálták, fogják tudni ezen energiaitalokat adómentesen forgalomba hozni.
A 9. ajánlási pontban én úgy gondolom, hogy fel kellene tüntetni a koffein- vagy metilxantin-tartalmú üdítőitalokban a metilxantin-tartalmat, függetlenül attól, hogy csak 15 milligramm/100 milliliter fölött kötelező azt feltüntetni az uniós szabályoknak megfelelően.
Van olyan igen népszerű üdítőital, amelyben 13,5 milligramm/100 milliliter a koffeintartalom. Szerintem ezen üdítőitaloknál is fel kellene tüntetni, és igenis energiaitalnak kellene nyilvánítani ezeket az üdítőitalokat.
A 13. ajánlási pontban, amikor itt a bizottsági álláspont ismertetése volt, akkor tett is rá utalást még a kormányzat képviselője, hogy a készpénzforgalomra vonatkozó korlátozás esetén ez a 1,5 milliós összeghatár kevés, amit 5 millióról csökkentettek le. Tessenek elképzelni azt, hogy egy gazdálkodó bemegy egy növényvédőszer-boltba, és 1,5 millióért vásárol növényvédő szert, esetleg egy hónapon belül többször. Tehát én ezt a 1,5 milliós összeghatárt alacsonynak gondolom, és 3 millióra szerettem volna felemelni, de hát úgy látszik, a kormányzat ezt sem támogatta, de én kérem államtitkár urat, hogy ezt gondolják át újra.
A 16. ajánlási pontban arra tettünk javaslatot, hogy az 5 százalékos áfakörbe a gyógyászati segédeszközöknél - persze többet kellett volna, de nyilván a költségvetési szempontokat figyelembe véve - tegyük be a vércukormérőket. Ez azért lenne fontos, mert vércukormérést nemcsak azok a betegek végeznek, akik inzulinra szorultak, tehát akiknek az életfeltételeihez már szükséges az inzulin beadása, hanem olyanok is mérik a vércukorszintjüket, akik még nem inzulinfüggők. Mindenképpen jó üzenet lenne ezen betegek felé az, hogyha a vércukormérőkhöz kedvezményesebb áron tudnának hozzájutni, és valószínű, hogy többen is mérnék ezt az értéket, gyakrabban monitoroznának, és ebből a betegségük manifesztálódása is később következne be.
(23.30)
Én kérem az államtitkár urat, hogy gondolják végig ezt, hogy igenis a vércukormérőkre 5 százalékos áfát kellene rakni, mert nem egy komoly tétel, úgy gondolom, és mégis talán a cukorbetegeken igenis segíthetne az 5 százalékos áfa bevezetése, de a kormányzat ezt sem tartotta elfogadhatónak.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť