Értékpapír-vásárlás

Full text search

Értékpapír-vásárlás
A társaságban való passzív, de tulajdonosi jogokat megtestesítő részvételt biztosít a részvényvásárlás. Magyarországon az egzakt és egységes vállalati vagyonértékelés megoldatlansága miatt a részvényesek érdekeltsége kizárólag osztalékcentrikus. A vállalati vagyonértékelés hiányában a viszonylag kevés tőke nem tud a leghatékonyabb területre áramlani, a részvények kifejező árfolyamkülönbségeiben pedig nem fejeződik ki a vállalkozói hatékonyság. A mai részvényárfolyam-különbségek – kevés kivételtől eltekintve (elsősorban bankok) – önkényesen kerülnek kialakításra és meglehetősen manipuláltak (valós tartalommal nem rendelkeznek).
Az osztalék mértéke általában igazodik az egyéves lekötésű betétek kamatlábához (18-19%), pénzintézeti körben 1989-ben azonban ez alatt (12-13%) maradt. A pénzintézeti részvények birtoklásának azonban – tekintettel a bankári kapcsolatok nagy és egyre növekvő jelentőségére – stratégiai jelentősége van, azok önmagukban is a nyereséges befektetés értékével bírnak. A jelenlegi forrásszűke miatt a kötvénypiacon a vállalatok elsősorban mint kibocsátók vesznek részt, a másodlagos kötvénypiacnak csaknem kizárólag pénzintézetek a résztvevői, vásárlói.
1989-ben a vállalati kötvények kamatai 12–19% között szóródtak, árfolyamuk általában 100% alatt maradt. Forgalmuk a másodlagos tőkepiacon általában gyenge vagy közepes. 1989 nyarán a legkedvezőbb kamatozású kötvény a Hermesz Szálloda és Vendéglátó-ipari Rt. által kibocsátott 22%-os kamatozású értékpapír.
Rövid távú (90 napos lejáratú) pénzlekötést tesznek lehetővé a Magyar Nemzeti Bankban kéthetente megrendezett diszkont kincstárjegy aukciók. Az átlagos diszkont mértéke 4,25%, ami 18%-os éves hozamnak felel meg. A benyújtott ajánlatok szinte minden esetben meghaladják az elfogadható ajánlatok mértékét.
Tranzakciós értékpapír-befektetésnek minősül a pénzintézetekkel köthető értékpapír-adásvételi szerződés.
Ennek hozama a lekötés időtartamától függően:
1 hónapos évi 15–16% kamatnak megfelelő árfolyamnyereség
2 hónapos évi 17–18% kamatnak megfelelő árfolyamnyereség
3 hónapos évi 18–19% kamatnak megfelelő árfolyamnyereség
6 hónapos évi 19–19,5% kamatnak megfelelő árfolyamnyereség
9 hónapos évi 20–21% kamatnak megfelelő árfolyamnyereség
12 hónapos évi 21–23% kamatnak megfelelő árfolyamnyereség
Kvázibefektetésnek minősül a Közraktározási Vállalatnál tárolt árura váltható közraktári jegy. A 2 részből (árujegy, zálogjegy) álló értékpapír forgatással történő átruházása révén megkönnyíti az áru értékesítését.
Az értékpapírba történő pénzbefektetés koncentrált piaci színhelyévé válhat a másodlagos forgalmat lebonyolító tőzsde. A magyarországi tőzsde eddig nem volt jelentős tényezője az értékpapír-kereskedelemnek.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť