Politika

Full text search

Politika
I. 20. (II. 2.) Goremikin helyére a cár az agresszív Borisz Stürmert nevezi ki miniszterelnöknek.
IV. 22. (V. 5.) Az ellátási válságért felelős és Mjaszojedov alezredes árulási ügyébe belekeveredett Vlagyimir Szuhomlinov volt hadügyminisztert letartóztatják.
V. 21. (VI. 3.) Megkezdődik a Bruszilov-offenzíva. A „gőzhenger” óriási véráldozatok árán (800 000 fő) ismét a Kárpátokig segíti előre az orosz sereget. A támadás azonban őszre kifullad.
X. 16–18. (29–31.) Sztrájk a petrográdi Renault-gyárban. A kivezényelt katonák a munkások helyett a rendőrökre tüzelnek.
XI. 1. (14.) Megnyílik az év 2. dumaülésszaka. Pavel Miljukov kadet vezér élesen támadja a Kormányt. („Mi ez? Ostobaság vagy árulás?”)
XI. 10. (23.) Stürmer megbukik. A cár a németgyűlölő Alekszandr Trepovval kísérletezik a miniszterelnöki székben.
XII. 17. (30.) Feliksz Juszupov herceg villájában Vlagyimir Puriskevics és Dmitrij nagyherceg ultrakonzervatív nacionalista csoportja meggyilkolja Raszputyint, akit a cár németbarát befolyásolásával vádolnak.
XII. közepe Stockholmban felújulnak a titkos orosz–német békepuhatolózások. Nagytőkés, liberális földbirtokos körökben és a tágabb cári családban eluralkodik az a nézet hogy a birodalmat csak az mentheti meg az összeomlástól, ha a cár fia javára lemond.
XII. 28. (1917. I. 10.) Trepov leköszön. Utóda Nyikolaj Golicin herceg, a szélsőjobb képviselője.
XII. vége Az országban fokozatosan újjászerveződő bolsevikcsoportok (24 000 fő) összefogására ismét megkezdi működését az emigrációban lévő kb Orosz Irodája Petrográdon.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť