Hetény.

Full text search

Hetény.
A Turul f. évi 1. sz. 36. lapján Sörös Pongrácz a Hetény-nemzettségről a következőket mondja: «A Hetény nemzetségbeliektől eladott (1416) Kőröshegy somogymegyei falu, de Somogyban ily nevü falu nincs. Tekintve Szabolcsmegye messzeségét, talán a komárommegyei ma is meglevő Hetény községgel lehet a nemzetséget kapcsolatba hozni stb.»
Legyen szabad erre vonatkozólag kiegészitésül a következőket megjegyeznem. Nemcsak Kőröshegy van meg ma is Somogyban a Balaton partján szép középkori templomával, de meg van a keresett Hetény is, mint puszta, Somogyban, Dombovár felett (Alsó-Hetény). Felső-Hetény is meg volt már a jelzett időben, sőt még sokkal előbb, már 1138-ban is. (Csánki: Magyarország földr. III. 429.) A Hetény-nemzetségnek tehát ez a Hetény lehetett ősi fészke. Nem lehet figyelmen kivül hagyni azt a körülményt sem, hogy a szomszédos Baranyában még két Hetény nevü község van, t. i. Hosszu-Hetény és Lovász-Hetény (Pécsváradtól nyugatra és keletre), a mi szinte arra enged következtetni, hogy a Hetény-nemzetségnek ezen a tájon lehettek ősi birtokai. Csánki szerint különben Harsány vidékén is volt még egy Hetény (II. 455., 490.), a mi szinte csak ezt a föltevést támogatja.
SÁRKÖZY IMRE.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť