Gróf Bem Kosbán Vladimir: Bem apóról. Visszaemlékezések Bem József tábornokra. Fordította: Korompay Manó. Budapest, 1934. 8°., ...

Full text search

Gróf Bem Kosbán Vladimir: Bem apóról. Visszaemlékezések Bem József tábornokra. Fordította: Korompay Manó. Budapest, 1934. 8°., 64 1., 15 képpel. A Magyar Nemzeti Szövetség kiadása.
Kedves, megkapó formában megírt három történeti elbeszélést tartalmaz: a Bem-család krónikájából, 84Bem József tábornok ifjúkori szerelméről, továbbá haláláról. Maga a szerző Bem tábornok testvérének a dédunokája és a család ama ágából származik, melynek birtokai a felosztások után orosz uralom alá kerültek. Az első és második rész a család származásával, kapcsolataival és tagjainak életkörülményeivel is foglalkozik s ezért családtörténetileg is figyelmet érdemel. Utal a Bem-Kosbán-család magyarországi szereplésére és birtoklására is. Szerinte az egyik ős a Thököly-felkelésben való részvétel miatt kénytelen volt magyarországi birtokát odahagyni és Lengyelországba vándorolni. Elbeszélései során közli az ősök egykorú arcképeit is. Köztük találjuk gróf Bem-Kosbán József livlandi királyi fővadászmesternek, Bem József honvédtábornok nagyatyjának, továbbá atyjának, Andrásnak és magának a tábornoknak az arcképeit; utóbbiét több változatban is, különböző életkorából. A tábornok atyja gróf Bem-Kosbán Józsefnek ifjabb fia volt s a nemesi ágat folytatta.
Cz. A.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť