Műipari tárcza.

Full text search

Műipari tárcza.
A növés gyorsitása;villanyosság által. A villanyosság alkalmazásának csak nem a csudával határos eredményeit láthatni Londonban. Egy angol physicus ugyan is 3–4 óra alatt a villanyosság erejével virág- vagy főzelék-magvakat csirába hajt, és olly sebesen növeszti, miszerint egy hüvelknyi sőt hosszabb zöld szárakat is kap. – Már nehány év előtt lehetett illyes kisérletekről olvasni, ugyan akkor azt is hallottuk, hogy a tyuktojásokból villanyosság által 24 óra alatt költettek ki csirkéket. Ezt azonban kevesen hiszik maig is, mivel igaz; mivel ugy vannak meggyőződve legtöbben, hogy csak tyukok által mint nálunk, vagy legfölebb is fütött kemenczék által mint Egyiptomban, lehet a csirkéket kiköltetni.
Mint tehetni az enyvet vizmentessé. A közönséges enyvet vizben annyira lágyitja meg az ember, hogy nem épen csepegő, hanem csak nyulóssá, nyálkássá lesz, és ezen állapotában elegendő lenolajban, lágy melegnél fölolvasztja. Ezután ugy bánnak vele mint közönségesen, hamar fog száradni és a viz nem birand reá semmi hatással.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť