Némberek alkalmazása iparköri munkákra.

Full text search

Némberek alkalmazása iparköri munkákra.
Fővárosunkban, ugy látszik; a háziasszonyok nagyon panaszosan veszik, hogy a fehér-cseléd most gyárakba, különösen szivargyárakba hivatik s ott is foglalkodással láttatik el. Azóta, ugymondják, igen nehéz a szolgálókkal boldogulni. Ne tessék nekik valami, azonnal ott hagyják a szolgálatot s beülnek valamelly gyárba. Az ember már szólni sem mer nekik, olly nagyon vannak a szivargyártással. Jól emlékszem, miképen már ismételt alkalmakkal találkoztam illy kifakadásokkal.
De hát inkább bordélyházakba menjen-e a fehér-cseléd, ha szolgálatot átalában vagy kedvére valót nem kap? És, ha gyárak nincsenek, és ha a műipar egy vagy másképen nem látja el keresettel, hova meneküljön a szolgálatból kiesett és szolgálatba be nem állható fehérnép?
Lássuk Londonnak bájüzelmeit.
Az aljasodást nem tulajdonithatni a nép erkölcstelenülésének. A nyomoruságnak, inségnek van ebben nagy része, mint a férfinemet tolvajságra, rablásra készti a szegénység, ugy a nővilágot a prostitutio karjaiba dobja az. –
S valóban Angliában nehéz a némberek boldogulása. Igen kevés alkalma van dolgozni, munkával keresni élelmét.
1427Itt a férfiak végzik azon munkák nagy részét, mik sajátlag az asszonyokat illetik, a varró munkáknál férfiak a fölügyelők; minden boltokban férfiak állanak; a varrás iszonyu szegényül fizettetik, – s mert a varrományok kereskedői nem egyenesen magok rendelik a munkákat a varrónéknál, hanem közbenjáró hajhászok által, a csekély varrásbérnek egy nagy, a nagyobbik részét ezek foglalják le.
Francziaország szokásai e részben sokkal kedvezőbbek a nőnemre nézve. Itt viszont az asszonyok teljesitenek sok olly munkát, melly tulajdonkép férfi-dolog volna. Ők itt teherhordók, kalmárok, kereskedési segédek (mint Bugát mondja: alorok, subjectek), könyvezők, betüszedők stb. – S a franczia statisticus némi büszkeséggel irja; mikint Páris csak távolról sem bir annyi rimát, mennyit London. Okul adja: mivelhogy Párisban több munka teljesithető, a kereseti módok választásában sokkal emancipáltabb a nőnem mint Angliában.
Azért én a nőnem becsületének érdekében is szoktam örülni annak, hogy a műipar fejlődése fővárosunkban is több nemü alkalmazást nyujt a fehércselédeknek. S bizony szükség is van erre. Mert a Pest statisticusa aligha osztakozhatnék a franczia iró büszkeségében.
***.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť