FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris. Az aug. 28. nemzetgyülésben a váltószéki vagy keresk. birák választatása tárgaltatott. Az eddigi törvények szerint ezen birák, a megei igazgatók által összeirt tehetősb kereskedők által, választattak. Ezt most az átalános szavazat alapján megakarják változtatni. Oda módosíttatik a törvény, hogy jövőben minden polgár választó lesz, ki kereskedelmi üzletet tesz, 5 év óta be van jegyezve, s legalább is két év óta az illető törvényszék hatósága alatt lakik. Természetesen több kivételt szenved a törvény a közerkölcsiség érdekéből, például, kik nagyobb vétségért büntettettek, vagy uzsoraüzés miatt bebörtönöztettek, vagy a rájok bizott ügyeket elárulták – ezek a választásból s választhatásból ki vannak zárva.
– Az aug. 29-ki ülésben fölolvasttott az uj alkotmányterv, s 30-kán sept. 3-ka tűzetett ki tárgyalási napúl. Az egész alkotmány, bevezetésből s 119 rövid czikkből áll. – Tulajdonkép ez már a második terv, s a bizottmányok küldöttjei tanácskozmányának kifolyása. Több pontokban különbözik az eredeti tervtől, mellyet mi is első számainkban közlöttünk, s majd a pontokkénti tárgyalásnál czikkenként ismét fölemlítendünk. – A tanácskozások isetetése végett, anponként kétszer tartatnak ülések, s a délutáni idő 2től 6ig) kizárólag az alkotmány készítésre lesz fordítva.
– Aug. 30-kán Crespel de la Tourche a napi sajtót illető inditványa sürgetőségét kivánván kimondatni, Cavaignac azt mondá: ha jelen inditvány, a nekem átadott jog mikénti gyakorlatának taglalatát tárgfyazná – ellenezném azt. De, miután czélja egyenesen a nekem kölcsönzött jog természetének taglalatát illeti – inkább sürgetőségét kivánom kimondatni. – S úgy is történt. Ugyanez ülésben több törvényjavaslat fogadtatott el. A marhahús fogyasztási adó, mellyet az ideiglenes kormány nagy részben eltörölt, ideiglenesen ismét visszaállíttatott, mert kveés jó eredményt mutatva, Páris városa jövedelmi adójában nagy hiányt okozott.
– Gr. Montalivet jelenleg Parisban van, Lajos Filep részére pénzsegélyt szorgalmazni. A kormány hajlandó is számára annyi jövedelmet adni, mennyiből becsületesen elélhet.
– Híre van, hog az alktomány bevégzése után átalános bűnbocsánatot adand a köztársaság a politicai vétkeseknek.
Páris, aug. 31-kén. Ma nagy híre volt a nemzeti gyülés bizottmányi tanácskozmányaiban, hogy a sardiniai király újolag fegveres beavatkozásért folyamodott, s Cavaignac azt megigérte. Ennek következtében előlegesen néhány franczia ezred nyomúlna Piemontba, leginkább a bécsi udvart a közbenjárás elfogadására kényszerítni. – A Parisban lakó orosz követség mindent elkövet a béke föntartatásáért.
Ugyane napról a „National” többek közt igy szól az olasz ügyekről. – Ugy látszik, Austria hosszú hallgatásával többet akar, mint csak az értekezéseket hosszúra fűzni. Lombardia meghódítását régi jogába lett törvényes visszahelyeztetésnek tekinti, s a közbenjárás feleslegesnek tetszik előtte, miután a tény be van fejezve. De nagyon csalódik. A bécsi kötések magára Bécsre nézve sem állanak fön többé. Austria nem birja Olaszországot, csak elfoglalva tartja azt katonáival. – Közönségesen a közbenjárásnak akkor van helye, ha a gyengébb ellenséges rész nem adván meg magát, utólsó erőfeszítéssel akar küzdeni. S ép ugy van Lombardiában. Velencze nem adta meg, sőt esőben védi magát. Tehát itt van a közbenjárás legalkalmatosabb percze. De ha Velencze megadná is magát, Olaszország még soká képes ellentállani. – Olaszország borzad saját állásától. Milanó uresen áll. A kiköltözések olly számosak, hogy maholnap Austria teljesen elhagyatott fővárosban uralkodik. A mezei élet még pusztább. A földmivelők megszöknek vagyonaikkal, s a gazdag rizsföldek gyümölcse föltakaritatlan vesz el. Hasztalan vet adót Radeczky nem fog fizetni senki. Milánoban egyetlen jegyző vagy adószedő sincs. Radeczky ügynökei üresen találják a nagy palotákat, az ajtó nyitva, lent néhány szétzúzott butor, s egy két gazdátlan eb a ház lakosa, mindennemü adószedés lehetetlen, s a tábornagy maga lesz kénytelen a rizst betakaríttatni. később még súlyosb sors vár az osztrákokra olly nép közepette, melly őket hallálból gyűlöli, s nem ijed vissza a legnagyobb áldozatoktól sem. Már készűlnek Romában, Toscanaban, bolognáan stb. Piemont ujra bátorrá leszen, s Lombardia talán meg fogja kezdeni a csatát. – Ne dicsekedjék tehát Austria éjszaki Olaszország meghóditásával. Még nincs ez meghódítva, s ellentállása Oroszország hajdani kétségbeesésére emlékeztet, melly megmenté őt, s elveszté Napoleont. – A közbenjárás elfogadása nemcsak becsületes, de okos cselekedet is lesz Austria részéről. Ha megveti, veszélyesb következményeket hozand ez rá, mint Francziaországra! –

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť