FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

614FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Budának összesen 500 újonczot kellene állítani, a városnak 40,000 lakója levén, nem sok, mert csak 80 lélekre esik egy, sőt leszámítván a már kiállított és az újoncz-illetékbe betudandó önkénytes századot, még kevésbbé sok, úgy, hogy csak 100 lakótól jövend körűlbelől egy újoncz, s mégis ugyan mennyit állított ki eddig ős Buda városa? Felelet – de kérjük tisztelt olvasóinkat, higyék el – egyet sem. Nem akart? Ezt mondani nem lehet, sőt akart és akar, de az akaratsál tovább vergődni nem tudott. Végre f. hó 8-kán kihirdettetett a sorshuzás, az alája esők tömegekben jelentek meg a városházán, de a bizottmány egy tagja sem mutatá becses magát. Mint állítják, tudósítva sem voltak. Igy az újonczok haza mentek. Uraim, ismételjük, hol azon buzgóság, mellyet a bor-accise alkalmával olly fényesen tanúsítának, midőn – hallatlan dolog! – képviselők napidíj nélkűl álltak a sorompókhoz, mint önkényted borőrök. Gondolják meg, kérjük, hogy részint a kiállítandó ujonczok őrzendik meg önök borát is, nehogy accise nélkűl, s igen jutányos áron igyák ki Jollachich csordái. Azért tettre, s pár nap alatt helyreüthetik az elmulasztást, csakhogy máskép járjanak el, mint a várban már történt. Itt 39 sorshúzás alá eső 19 éves ifjú iratott össze s az első elővizsgálat csak 17-et talált katonaságra alkalmasnak, sőt bővebb capicitatio után a második vizsgálatból csak 7 phoenix tünt ki mint használható. Mivel tehát az egyik vizsgálat mindenesetre hibás volt, merjük következtetni, hogy mindkettő rosz; azért rendeljenek rögtön egy harmadikat, de szigorút, s ez bizonyosan a két előbbinél nagyobb használható számot eredményezend.
– E napokban érkezett meg Fraknóról hg. Eszterházy 9 ágyúja és két mozsara. Csínos családi czímerekkel ellátott öntések, s bár régiek, egy 1559-dik évi s még többel a kihalt gróf Kéry család tulajdona volt, mégis könnyűeknek látszanak, sokkal hosszabbak a mostani hasonló öblűeknél. A derék herczeg csak ősi rendeltetésöknek adá vissza, midőn a haza védelmére nemeslelkűleg felajánlá. Egyen ezen felirat olvasható „Unvezugt ab Eberfurth III. Caesarum Consiliarius”, adja isten hogy dörgése legalább egynek legyen jó tanács.
– A lánczhíd belső oszlopai körűl már bontják az állást s toronyszerű karcsú oszlopok bontakoznak a rejtő gerendák közől eredeti szépségekkel gyönyörködtetve szemeinket. A hidon magánmunkások hemzsegnek, s ha szükség leend, gyalogok még e télen alkalmasint hasznát vehetendik. Δ

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť