november 30. 331. sz.,

Full text search

november 30.
331. sz.,
Csodabogarak
A »Magyar Hirlap«-ban »a közönség alázatos szolgái« aláírással cikk jelent meg a »nagyérdemű közönséghez«, melyben szervezett bandáknak nevezi azon lapokat, melyek őellene felszólalni mertek.
A »közönség alázatos szolgái« ugyanis nagyon megrestellték a dolgot, hogy a hazai sajtó egy nagy része rosszallólag nyilatkozik azon működés és talán nem annyira rosszakaratból, mint inkább együgyűségből származó, a közönség megmételyezését és butítását előidéző ponyvamodor iránt, melyet a »közönség alázatos szolgái« használnak.
A közönség alázatos szolgái ennélfogva arra érzik magokat indíttatva, hogy lapjuk árát két forinttal fölemeljék, s megjavítsák ennek fejében a papirosukat.
Sokkal jobb lenne, ha leszállítanák két forinttal a lapjuk árát s megjavítanák a tartalmát. Abban van a hiba.
Enélkül azonban, hogy belőlük idézzünk:
 
Ha ez így áll,
Jobb lesz, igyál…
 
*
Bizony csak eredeti kis lap ez!
A nov. 25-iki számában megtámadja Harkányiékat.
A nov. 26-iki számban aztán egy nyilatkozatban revokálja s kéri a 25-iki számban megjelent dolgot meg nem jelentnek tekinteni.
*
No, ez még eddig volna, de a 28-iki számban megint egy mérges cikkölyt ereszt meg a mágnások ellen a »Mágnásgavallérok« cím alatt.
Persze a 29-iki számban megint azt is meg nem jelentnek kéri tekinteni.
———————————————————
Mi is szeretnők a sajtó méltósága érdekében »meg nem jelentnek« látni a »Magyar Hirlap«-ot.
*
A »Magyar Hirlap« ilyen eljárása nemcsak a népet rontja pedig, – hanem úgy látszik, mint a ragályos nyavalya, a levegőt is megfertőzteti. E szimptómák mutatkoznak a mai »Hon«-ban Jókain is, amidőn a Bartók korrekt eljárásáért bocsánatot kér a »méltóságos uraktól«.
Hát ezért kellett neki a Szent István-rend lovagjává lenni!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť