Fejedelmi czimergyüjtő.

Full text search

Fejedelmi czimergyüjtő.
A nemes családok összeirása korán megtörtént hazánkban és pedig hivatalosan. Leszármazási táblák összeállitásával sokan foglalkoztak, mivel az elmult századok hosszura nyult pereiben ezek jó szolgálatokat tehettek. Egyedül a nemesi czimerek azok, melyekre nem forditottak figyelmet. A magyar nemességnek a czimer nem volt lényeges kelléke, inkáb csak külső diszül szolgált, s csupán a legujabb időben fordult felé fokozottabb mértékben a közfigyelem. Annál érdekesebb jelenség, hogy a mult század elején fejedelmi gyüjtőnk akadt, ki a magyar nemes családok czimereit kutatta. Ferdinánd trónörökös ez, a későbbi V. Ferdinánd magyar király, a ki magyar főnemesi és nemesi családok czimereit gyüjtette a maga számára. A Péchy családnak a M. N. Múzeumban elhelyezett levéltára őrizte meg Berzeviczy József szolgabiró 1819 július 17-iki levelét Péchy Sándor Tamáshoz, melyben a Péchy család czimerét kéri a trónörökös számára. A czimert vörös viaszba nyomott pecséten kellett beszolgáltatni s a mint a mellékelt levél szövegéből kitünik, hitelesitették is.
A levél szövege a következő:
Tekintetes és nemzetes Direktor ur, különösen tisztelt uram! Ő császár-királyi fensége, Ferdinánd, fenséges koronaherczeg ur, a vármegyénkhez intézett legujabb magas rendelet értelmében czimereket gyüjtet a maga számára, az egyes czimereket tizenhatodrét nagyságu papiroson, vörös viaszban nyomott pecséten, megfelelő czimerleirással kivánván és pedig az összes magyar mágnások czimereiről, a nemes családok közül azonban csak a régebbiekről. Mivel pedig tekintetes Uraságod nemzettsége a legrégiebbek közé tartozik, és úgy a magyar állam, mint vármegyénk körül is jogos érdemeket szerzett, a mennyiben tekintetes Uraságod elődei vármegyénket alispáni tisztségben, úgyszólván, századokon át kormányozták, ennélfogva tekintetes Uraságodat hivatalosan felszólitom, hogy jeles családjának az előadott módon papirra nyomott czimerét, melyet a legközelebb megtartandó közgyülésen nyilvánosan is be fogok mutatni, nekem megküldeni kegyeskedjék stb. Berzevicze, 1819. július 17. napján Berzeviczy József alszolgabiró.
Péchy Sándor Tamás nem tett eleget a megtisztelő felhivásnak, melyet különben a megkeresett családok gyorsan igyekeztek elintézni, anynyira, hogy 1820 márczius 27-én a vármegye alispánja kénytelen megsürgetni a felhivás elintézését. E sürgető levélből megtudjuk, hogy a helytartótanács közvetitette a trónörökös kivánságát s ugyancsak a helytartótanács gyüjtötte össze a beérkezett adatokat. A czimeren kivül a családi adományok és kiváltságok rövid kivonatát is tartalmaznia kellett a tizenhatodrét nagyságu lapnak, a mit helyszüke miatt igazán csak kivonatosan lehetett leirni.
88A sürgető levél szövege a következő:
Tekintetes és nemzetes táblábiró uram,
Különösen tisztelt bátyám uram!
A magas helytartótanács mult évi rendeletének megfelelően, hogy a felséges Ferdinánd koronaherczeg ur kivánsága szerint a megyebeli összes családok adomány és kiváltságleveleinek rövid kivonatát a családi czimerek lenyomatával együtt a fenséges koronaherczeg gyüjteményének kiegészitése czéljából küldjük meg a magas helytartótanácsnak, miután a nemes Péchy család czimerlenyomatán kivül a többi megyebeli családé már a kezemben van, felhivom tekintetes Uraságodat, hogy a tizenhatodrét iven a jelzett rövid kivonatot elkésziteni, a család hiteles pecsétjét ugyanazon lapra rányomni s rövid idő alatt hozzám juttatni sziveskedjék stb.
Lubotin, 1820 márczius 27.
Dessewffy Imre alispán.
Érdekes volna megtudni; hogy milyen eredménynyel járt a gyüjtés s milyen sorsra jutott a gyüjtemény?
GÁRDONYI ALBERT.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť